Oamenii de stiinta din America de Sud au descoperit o posibila conexiune intre administrarea unui tratament hormonal de substitutie si lupusul.
Lupusul este o boala auto-imuna cronica ce poate afecta mai multe organe cum ar fi rinichii, inima, precum si articulatiile, putand provoca leziuni ale pielii sau probleme pulmonare.
Confrom unui studiu realizat de medicii din Columbia si facut public in cursul acestei saptamani la Bogota, ar exista o legatura de cauzalitate si efect intre administrarea unui tratament hormonal de substitutie si dezvoltarea lupusului eritematos.
Revista de stiinta americana PLOS ONE arata faptul ca “o femeie care primeste un tratament hormonal de substitutie prezinta un risc de 1,96 ori mai mare sa faca lupus”, potrivit unui comunicat al Universitatii din Rosario, preluat miercuri de AFP si dat publicitatii in Romania de Agerpres.
Studiul cercetatorilor columbieni s-a realizat pe 7.000 de femei atat sanatoase,cat si bolnave, dar acestia nu au dat drept ferma afirmatia unei posibilei legaturi si spun ca tratament hormonal nu duce neaparat la aparitia lupusului.
„Acest subiect nu este rezolvat inca si mai trebuie realizate studii pentru a putea afla daca exista o legatura intre hormoni si dezvoltarea lupusului sau exacerbarea lui”, sta scris in comunicatul preluat de Agentia France Presse.
Conform ultimelor statistici, aproximativ 500.000 de persoane din Europa si 9.000 de persoane din Romania prezinta lupus eritematos sistemic. 90% dintre acestea sunt femei.
Din cauza determinarilor sistemice si, in principal, a complicatiilor cardiace si renale pe care le poate genera, precum si a faptului ca nu exista tratament curativ pentru aceasta boala, 15-20% dintre pacientii cu lupus decedeaza in intervalul de 15 ani de la diagnosticare.