Stresul poate face ca o sarcina sa fie obtinuta mai greu, insa nu constituie un motiv real de infertilitate, spun specialistii.
Dr. Andreas Vythoulkas, directorul executiv al Asociatiei de Reproducere Umana , subliniaza importanta varstei pentru reusita obtinerii unei sarcini, precum si faptul ca nu trebuie amanata prezentarea la un medic specialist.
„De Ziua Fertilitatii sa dam un mesaj pentru toate cuplurile sa nu lase sa aiba un copil mai tarziu si mai ales este un mesaj pentru femeile tinere. Cu cat trece timpul, lucrurile devin mai dificile si ultimele statistici arata ca aproximativ unul din cinci cupluri are probleme de fertilitate. Mesajul este: faceti copii! Daca dupa un an de zile de contact neprotejat regulat nu reusiti sa aveti un copil, mergeti la un medic specialist de fertilitate, pentru ca varsta este cel mai important lucru ca sa avem un rezultat pozitiv, este un lucru pe care nu-l putem sa-l schimbam, nu putem sa schimbam natura, nu putem sa schimbam biologic varsta ovarelor si este un lucru extrem de important”, a declarat dr. Vythoulkas in cadrul unui eveniment la Atena, citat de Agerpres.
Potrivit doctorului, stresul nu constituie un motiv real de infertilitate.
„Are un impact (stresul – n.r), dar nu este un motiv de infertilitate. Adica nu putem sa vorbim – un cuplu, suntem stresati, de aceea de trei ani incercam sa avem un copil si nu avem un copil. Nu e un motiv de infertilitate (stresul – n.r.). Poate sa devina un motiv sa obtina o sarcina poate un pic mai greu. Ce inseamna un pic mai greu, adica nu putem din prima sau a doua sau a treia luna, dar a patra, a cincea, a sasea luna ar trebui sa obtinem deja o sarcina. Nu e un motiv de infertilitate, absolut. Are un impact negativ, dar nu e un motiv de infertilitate in niciun caz”, a mai spus medicul conform sursei citate.
De altfel, el a mentionat ca, din diverse motive, multe femei amana prezentarea la un cabinet de fertilitate pana la varsta de 35 de ani.
Etichete: infertilitate, stres sarcina