Modul de gandire si atitudinea fac diferenta intre persoanele care au succes si cele care nu au, iar oamenii sunt fie stapanii situatiilor lor, fie victimele atitudinilor lor, conform unui medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie ‘Socola’ Iasi.
“Atitudinea este o pozitie pe care o luam fata de cineva sau ceva. Este singurul comportament pe care oamenii il pot controla complet. A avea sau nu o atitudine pozitiva este o alegere. Astfel ca indiferent de situatie ne stau intotdeauna la dispozitie doua alegeri, acel liber arbitru: alegerea de a avea o atitudine pozitiva, respectiv alegerea de a avea o atitudine negativa’, a declarat Dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie ‘Socola’ Iasi, potrivit Agerpres.
Ea a mai precizat totodata ca atitudinea este data de gandurile, sentimentele si actiunile noastre.
“O atitudine nu este altceva decat un obicei de gandire dobandit. Schimbarea atitudinii trebuie sa vina din interiorul tau. E nevoie sa-ti schimbi gandurile, sa le inlocuiesti cu altele, sa ai o noua mentalitate. Gandurile controleaza atitudinea catre un rezultat specific, fie el pozitiv sau negativ. O atitudine pozitiva are consecinte pozitive. Multe persoane aleg sa aiba o atitudine negativa fara sa-i constientizeze efectele: consecintele negative”, a explicat Petronela Nechita, medic primar psihiatru.
In opinia sa, cea mai mare diferenta dintre oamenii care au succes si cei care nu au succes o reprezinta modul de gandire si atitudinea.
“Oamenii sunt fie stapanii situatiilor lor, fie victimele atitudinilor lor. Am o atitudine pozitiva cand ma gandesc ca e ceva bun in fiecare intamplare a vietii, cum ar fi, de exemplu, afirmatia ‘aceasta pandemie va trece’. Atitudinile pot fi crescute prin provocari. Cei mai multi oameni de succes imbratiseaza provocarile, deoarece inteleg ca sunt o parte esentiala a vietii lor. Asadar, ele sunt privite ca fiind parte integranta in procesul continuu de autoeducare. Astfel, oamenii de succes invata sa faca fata esecurilor lor. Ei incep sa vada beneficiile pozitive care pot fi obtinute din intalnirea cu experientele negative, astfel creand si rezilienta la stres. Toate acestea pot avea un impact pozitiv asupra atitudinii’, a afirma psihiatrul, potrivit sursei citate.
Aceasta a mai tinut sa sublinieze ca, daca alegem sa avem o atitudine pozitiva, vom reusi sa vedem partile pozitive chiar si in situatiile mai putin placute.
“O serie de alti factori pot avea un impact mare asupra formarii atitudinii unei persoane. Ma refer la temperamentul, caracterul individual, mediul, imaginea de sine, aspectul fizic, familia si succesul in viata”, a adaugat medicul psihiatru Petronela Nechita.
Factorii care ne pot influenta atitudinea sunt, potrivit medicului psihiatru, in primul rand, propriile noastre convingeri despre noi si ceilalti, familia, mediul in care ne desfasuram activitatea, dar si cercul de prieteni.
Potrivit medicului, atitudinea poate fi schimbata doar atunci cand omul isi doreste suta la suta schimbarea si actioneaza intentionat in aceasta directie, fiind un proces care necesita timp.
Etichete: atitudine pozitiva, oameni de succes, modul de gandire, schimbarea modului de gandire