Medic: O dieta de proasta calitate a mamei este asociata cu depresia post-partum


O dieta de proasta calitate in sarcina este asociata cu anemia, cu oboseala si poate duce la forme deosebit de periculoase de depresie post-partum, spune Ruxandra Plesea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice Ruxandra Plesea.

„Dupa ce toate resursele au mers catre bebe, mama poate sa ramana cu deficit de micronutrienti si atunci, daca iti asterni bine inca de timpuriu, din pre-sarcina, sarcina si alaptare pe mai tarziu, cu un ecou de cativa ani, poti sa te simti bine in continuare. Altfel, o dieta de proasta calitate este asociata cu depresia post-partum, cu anemia, cu oboseala, depresia post-partum putand merge pana la forme deosebit de periculoase. Dieta potrivita dar si suplimentarea s-a dovedit prin studii ca are un impact deosebit de benefic pentru a preintampina sau ameliora gravitatea acestui lucru”, a declarat medicul, potrivit Agerpres.

Ea a mai precizat ca mamele, atunci cand alapteaza, au nevoie de o suplimentare calorica, ‘dar numai 500 de kilocalorii in plus fata de linia de baza a unei diete echilibrate din pre-sarcina, practic un sandvis in plus’.

„Dieta trebuie sa fie foarte echilibrata, atat din punct de vedere al macronutrientilor – proteine, glucide, lipide, dar si din punct de vedere al micronutrientilor – vitamine, minerale si alti fitonutrienti, pentru ca toate impreuna o fac pe mama sa se simta mai bine, sa poata sa faca fata efortului de a produce lapte si al stresului care apare in acele zile imediat post-partum. Sunt anumiti nutrienti cheie care, daca exista in dieta mamei, prin alaptare ajung si la nivel de bebelus. Este vorba despre acizii grasi, de tip Omega 3, ca sursa fiind pestele gras, oceanic, crescut in libertate, oul ecologic, dar si un supliment de buna calitate – luteina si zeaxantina, doi fitonutrienti care s-a dovedit ca au un aspect foarte important in dezvoltarea cerebrala, vizuala a bebelusului. (…) Daca mama are un nivel bun de vitamina D, acesta va ajunge si la fat. Prin dieta mamei se poate influenta practic dezvoltarea bebelusului, toate resursele mamei ducand spre fabricarea unui lapte de calitate”, a aratat specialistul.

Dieta mamei trebuie sa cuprinda cele trei mese principale ale zilei, cu una – doua gustari intre mese, din care sa fie cat mai mult excluse dulciurile.

„Capcana este mare atunci cand treci la dulciuri. Sunt si alimente nocive, care afecteaza si impacteaza negativ nutritional, este vorba de mancarea prajita, pane, procesata. (…) O dieta trebuie sa fie echilibrata, fara exces de dulce, nu hiperproteica. (…) Mai este vorba si despre calitatea alimentelor – uneori degeaba mananci caloric daca nutritional, informatia nutritionala din acele alimente nu este la standarde inalte”, a mai subliniat Ruxandra Plesea confom sursei mentionate.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.