Numarul minorelor care nasc este in continuare foarte mare, iar acestea nu sunt pregatite nici fizic, nici psihic sa aiba grija de un copil, spun medicii.
„Numarul minorelor care dau nastere la copii este in continuare foarte mare, cu patologiile aferente, pentru ca ele nu sunt pregatite nici fizic si nici psihic sa aiba grija de un copil. Cele care fac copii la varste fragede sunt copii cu copii. Nici ele nu au educatie, renunta la scoala, ramanand la un nivel de pregatire inferior, care nu le permite sa asigure un trai bun nici copiilor, nici un trai decent pentru ele, viitorul lor devenind astfel incert. Multi copii ajung in plasament”, a declarat Dr. Ioana Rodica Ifrim, sef Sectia de obstetrica-ginecologie a Spitalului Judetean ‘Sf. Pantelimon’ din Focsani, potrivit Agerpres.
Potrivit acesteia, educatia sexuala in Romania este un tabu, iar cadrele medicale ar trebui sa invete pacientele lucruri de baza si sa recomande metode contraceptive sigure, care sa nu afecteze fertilitatea viitoarelor mame.
Vizavi de varsta la care femeile aduc pe lume primul copil, medicul ginecolog a precizat ca exista doua extreme: cea a pacientelor foarte tinere, minore, si cea a femeilor cu statut economico-social bun, care amana nasterea primului copil dupa 30 de ani, uneori chiar spre 40 de ani.
„Cu cat se amana mai mult dupa 30 de ani nasterea primului copil, cu atat apar mai des probleme de infertilitate, atat la femei, cat si la barbati”, a mai precizat medicul din Focsani, conform sursei citate.
La Spitalul Judetean Focsani, in ultimii doi ani au nascut aproape 450 de mame minore.
Etichete: nasteri, mame minore, varsta nastere primul copil , spital focsani