Medic: Incidenta obezitatii a crescut foarte mult la copii / Chef: A manca sanatos nu inseamna neaparat dietetic

Incidenta obezitatii a crescut foarte mult la copii si odata cu aceasta si incidenta diabetului zaharat tip II, sustine Alexandra Alexescu, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli metabolice.

„Incidenta obezitatii a crescut foarte mult la copii si odata cu ea si incidenta diabetului zaharat tip II la copii. De unde obisnuiam sa spunem: Daca este copil si are diabet, clar este tip I pentru ca este din copilarie. Lucrurile nu mai stau asa, circumferinta abdominala este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului tip II si ca medic nutritionist am contact cu foarte multi copii obezi si intr-adevar mediul familial conteaza foarte mult. Nu o sa putem ajuta copilul sa slabeasca daca parintii nu sunt dispusi sa faca o schimbare”, a declarat medicul Alexandra Alexescu, la simpozionul regional ‘Alimentatie rationala pentru sanatate’.

Medicul a a reamintit ca riscul de obezitate este asociat cu diabetul, cele doua fiind corelate stiintific prin toate studiile.

„Cand vorbim de un tanar, copil, care nu si-a terminat procesul de crestere – fiziologic procesul de crestere se termina undeva la 35 de ani – pana atunci nu este corect sa facem prea multe restrictii. Totodata, nu este bine sa nu mai dam proteine copiilor. (…) Aminoacizii pe care ii gasim in carne stau la baza dezvoltarii celulare, fara ei nu ne putem dezvolta corespunzator. Nu trebuie facute restrictii, trebuie facuta ordine in alimentatie”, a precizat medicul specialist.

Ea a facut si cateva recomandari in privinta alimentatiei corecte, inclusiv parintilor.

„Primele mele recomandari vor fi de mese regulate, sa fie trei mese pe zi si doua gustari si bineinteles fiecare compozitie a mesei sa fie adecvata orei, spre exemplu micul dejun nu va fi niciodata egal cu cina. Evitarea alimentelor procesate, dulciurilor, zaharului, dar acum din fericire avem foarte multe variante – exista indulcitor natural precum precursorul de stevie, care este un indulcitor natural, nu creste riscul de insulino rezistenta. O alta recomandare este ca parintii sa gateasca mai mult pentru copii, sa pastram din ceea ce le place copiilor sa manance, dar adaptate la ceva mai sanatos”, a explicat Alexandra Alexescu.

La eveniment a luat pare si un chef care a precizat ca se face o confuzie intre alimentatia sanatoasa si cea de regim.

„A manca sanatos nu inseamna neaparat a manca dietetic. Trebuie sa ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata, sa nu se faca excese (…) sa fie o alimentatie diversificata. Cred ca bolile cauzate de stres provin din alimentatie sau pot fi combatute cu o alimentatie sanatoasa. Nu mancam suficienta clorofila, cereale si cred ca mai avem de descoperit cum trebuie sa mancam”, a spus Chef John Menumorut, citat de Agerpres.

De altfel, el a recomandat pentru masa de pranz in cazul elevilor, o serie de preparate care pot fi gatite intr-un timp mai scurt si care sunt foarte sanatoase, cum sunt cele pregatite la gratar sau la cuptor. Si, tot el a intarit idea ca masa de pranz trebuie sa contina si legume, in special cele verzi.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.