Dr. infectionist Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infectioase ‘Victor Babes’ din Timisoara, spune ca pentru o educatie de calitate, care presupune revenirea copiilor in scoli, sunt necesare cateva masuri de prevenire a raspandirii Covid-19 atat in randul elevilor si al dascalilor, cat si al familiilor acestora.
“Eu consider ca este bine ca elevii sa revina la scoala (evident cu conditia sa nu avem o explozie a pandemiei pana atunci sau ulterior), dar pentru ca va fi foarte dificil sa tinem sub control contaminarea, va trebui sa ne concentram pe prevenirea formelor grave de boala, atat la copii, cat si la familiile acestora”, afirma medicul, intr-o postare pe Facebook.
Potrivit unui studiu citat de medicul Musta, efectuat pe 70.000 cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2, in care s-a observat ca doar 1,3% dintre acestea au fost copii, iar dintre ei, doar 30% au necesitat internare (0,4%,din totalul cazurilor), majoritatea fiind forme asimptomatice si usoare. Dintre copiii pozitivi, doar 1,7% au necesitat internare in sectia de ATI.
“Conform studiilor, cat si observatiilor noastre de pana acum, numarul copiilor depistati pozitiv cu SARS-CoV-2 a fost, intr-adevar, mult mai mic comparativ cu cel al adultilor, foarte putini dintre ei facand forme mai grave, in special cei care aveau deja alte probleme de sanatate precum malformatii congenitale, diabet zaharat, obezitate etc. Marea majoritate a formelor la copii sunt asimptomatice sau minim simptomatice, ceea ce face foarte dificila depistarea copiilor pozitivi. In acelasi timp, copiii care au contactat virusul il pot transmite mai departe, in familie sau la alte persoane cu care intra in contact, iar daca aceste persoane sunt mai vulnerabile, pot dezvolta forme grave”, mai precizeaza medicul, care subliniaza ca in educatie este benefica prezenta la scoala, atat pentru legatura umana si profesionala dintre profesori si elevi, cat si pentru socializarea dintre copii, pentru copiii care nu au facilitati pentru scoala online sau pentru parintii care nu au cu cine sa-i lase acasa.
Totodata, specialistul propune un set de masuri, printre care se intareste rolul esential al parintilor in triajul epidemiologic zilnic, care sa nu trimita copilul la scoala daca remarca manifestari de boala la acesta.
Infectionistul considera necesar un ghid clar de instructiuni transmis tuturor parintilor in acest sens, plus consultarea medicului de familie, ‘pentru ca este esential ca, in primul rand, copiii care au deja simptome posibile de Covid-19 sa nu ajunga la scoala, cat nici cei despre care parintii stiu ca au intrat in contact cu persoane dovedite pozitiv Covid’.
O alta masura propusa se refera la copiii care sunt mai vulnerabili si mai predispusi la a face eventuale forme grave, care au deja alte probleme de sanatate precum malformatii congenitale, diabet zaharat, obezitate etc, el sugerand ca ar trebui sa faca cursuri online. Cursuri online ar fi necesare si in cazul copiilor care au contact direct in familie cu persoane adulte vulnerabile, carora le-ar putea transmite virusul, iar acestia ar putea dezvolta forme grave (batrani, diabetici, cardiaci etc).
Totodata, medicul mai recomanda explicarea semnelor bolii si a masurilor care trebuie luate intr-un limbaj accesibil copiilor, urmarirea de catre parinti a respectarii masurilor de protejare a copiilor si cand nu sunt la scoala (evitarea locurilor aglomerate, purtarea mastilor si igiena permanenta a mainilor), organizarea scolilor astfel incat sa evite activitatile cu risc epidemiologic crescut, evitarea supraaglomerarii claselor prin reducerea numarului de elevi care sa vina simultan intr-o sala de curs.
“Foarte important este ca grupele de elevi formate sa se mentina in aceeasi structura, astfel incat daca se depisteaza un caz pozitiv, sa nu fie afectata pentru izolare decat grupa acelui copil, iar cealalta sa poata veni la scoala. Unitatile scolare trebuie sa asigure o dezinfectare zilnica claselor, cat si posibilitatea spalarii pe maini a copiilor, in pauze, clasele trebuie aerisite, iar ideal ar fi ca grupele de copii care sunt la scoala sa pastreze distanta intre ele, chiar daca vor iesi in curtea scolii”, adauga medicul citta si de Agerpres.
De asemenea, cadrele didactice trebuie sa ramana acasa daca constata manifestari ale bolii, iar cand sunt prezente in scoala, sa pastreze distanta de 2 metri fata de elevi si sa poarte obligatoriu masca in timpul orelor si in interiorul scolii, in general.
Fiecare scoala trebuie sa aiba un regulament de ordine interioara dedicat masurilor Covid, semnat si respectat de profesori si elevi, precum si un regulament asumat si de parinti, iar comunicarea permanenta intre profesori, parinti si elevi pentru informare, consultare si decizii, sa nu lipseasca.
“Evident ca va fi o perioada diferita fata de anii anteriori, in care se cer asumate eforturi suplimentare de la toti cei implicati mentionati, dar toate acestea se fac spre binele tuturor, iar daca exista deschidere, intelegere, asumare si dialog constructiv permanent, cred ca ne putem adapta si gestiona bine impreuna lunile care vor veni”, incheie dr. Virgil Musta.
Etichete: an scolar 2020, cand incepe scoala, inceperea scolii pandemie, masuri protectie elevi covid, masuri protectie coronavirus scoli, dr virgil musta