Medic: Aproximativ un milion de romani au astm bronsic; 9,8% din populatiei Romaniei are BPOC


Aproximativ un milion de romani au astm bronsic, a afirmat prof. dr. Florin Mihaltan, precizand insa ca sunt diagnosticati mai putin de jumatate.

Potrivit pneumologului, 9,8% din populatiei Romaniei are boala pulmonara obstructiva cronica si sunt diagnosticati mai putin de 40%, relateaza Agerpres.

In ceea ce priveste bronsiectaziile (dilatare a bronhiilor), Mihaltan a spus ca se estimeaza ca aproximativ 50% dintre pacientii cu BPOC au si aceasta asociere, boala fiind subdiagnosticata.

Totodata, de sindrom de apnee in somn sufera aproximativ 6% din populatie, ceea ce inseamna 800.000 – 1.000.000 de persoane. De ronhopatie cronica (sforait) sufera pana la 40% – 60% dintre romani, conform datelor prezentate intr-o conferinta de presa.

Florin Mihaltan a atentionat asupra faptului ca 12.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer bronhopulmonar.

‘La ora actuala este o competitie deschisa intre cancerul pulmonar si infectiile respiratorii si ramane si tuberculoza in top. (…) Ei (n.r. – pacientii) nu cunosc factorii de risc. Fumatorul minimalizeaza aceasta dependenta de nicotina. Cei care sunt expusi poluarii, la fel, stiu foarte putine notiuni despre zonele poluate. Este un demers pe care ei trebuie sa-l inteleaga, iar asta tine de partea educationala. Multe dintre aceste afectiuni au un debut ascuns, minimalizat de pacienti si interpretat gresit’, a explicat medicul, potrivit sursei mentionate.

Si consilierul de stat Diana Paun de la Administratia Prezidentiala a subliniat ca prin preventie si informarea cu privire la factorii de risc, se pot reduce incidenta si mortalitatea.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.