In ultimii ani, in Romania s-au inregistrat aproximativ 2 cazuri noi la 100 000 de locuitori diagnosticati cu Hepatita B. Avand in vedere ca Hepatita B poate evolua spre ciroza sau carcinom hepatocelular este foarte important sa stim care sunt factorii de risc si care sunt simptomele pentru stabilirea unui diagnostic corect.
Masuri de prevenire a imbolnavirii cu Hepatitei B
Pentru a preveni imbolnavirea cu hepatita B, atat medicii de familie cat si pacientii trebuie sa cunoasca factorii de risc la care se pot expune. In acelasi timp, medicii de familie trebuie sa analizeze totalitatea simptomelor semnalate de pacient pentru stabilirea unui diagnostic corect.
Pentru informatii corecte si complexe despre forma hepatitei B, despre factorii de risc si calea de transmitere, precum si despre simptomele semnalate de pacient in vederea stabilirii unui diagnostic corect, puteti consulta lectia “Poliomelita, Haemophylus influentzae, Hepatita B” din cursul online creditat EMC “Planul National de Vaccinare”.
Informarea pacientilor asupra simptomelor si a cailor de transmitere a Hepatitei B este deosebit de importanta avand in vedere ca si mama ii poate transmite fatului Hepatita B transplacentar si prin laptele matern. 90% dintre acesti copii vor dezvolta boli cronice.
Deosebit de importanta este recunoasterea manifestarilor clinice a Hepatitei B pentru un diagnostic corect, dar si informarea pacientului asupra complicatiilor care pot aparea in cazul Hepatitei B.
Mai multe informatii despre factorii de risc, manifestarile clinice si diagnosticul Hepatitei B puteti afla studiind cursul EMC online “Planul national de Vaccinare”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 8 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.