Rezultatele unui studiu realizat la nivel national in perioada 19 iunie-1 iulie 2013 la solicitarea Colegiului Psihologilor din Romania a aratat ca 68,8% dintre romani nu au fost niciodata la psiholog. Studiul a dorit sa atraga atentia si asupra necesitatii implementarii unor programe de asistenta psihologica pentru persoane vulnerabile din punct de vedere psihologic.
Situatia serviciilor psihologice in Romania
In Romania nu exista inca programe de asistenta psihologica pentru persoanele vulnerabile care sa fie decontate de sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Dintre serviciile psihologice pentru persoanele vulnerabile si care necesita decontare mentionam consiliere psihologica pentru sarcina si nastere, pentru siguranta circulatiei, pentru copii.
La acestea se adauga asistenta psihologica pentru adictii, pentru cadre didactice, a celor implicate intr-un caz de accident rutier, a bolnavilor in faza terminala, a copiilor in cazuri de interventie stomatologica sau a inculpatilor pe perioada urmarii penale si a judecatii.
Opinia romanilor cu privire la serviciile psihologice
79,6% dintre romani considera incorect ca policlinicile medicale furnizeaza servicii psihologice. In acest fel, cabinetele psihologice trebuie sa concureze cu practica ilegala a policlinicilor medicale si a altor societati comerciale.
In ceea ce priveste serviciile psihologice oferite pentru obtinerea permisului de conducere, aproape jumatate dintre cei care au sustinut testul psihologic (46,2%) considera ca examenula fost foarte usor.
Mai mult de jumatate dintre cei care au sustinut un examen psihologic pentru port arma (65,2%) au calificat examenul ca fiind foarte usor.
Masuri cerute de Colegiul Psihologilor din Romania
Intre principalele masuri cerute autoritatilor statutului roman se numara:
- decontarea directa a serviciilor psihologice necesare populatiei Romaniei
- masuri de evidenta si securizare a avizelor si rapoartelor psihologice
- adoptarea programului national de asistenta pishologica a populatiei Romaniei
Colegiul Psihologilor din Romania va elabora in perioada urmatoare Programul national de asistenta psihologica pentru populatie pe care il va inainta Guvernului Romaniei pentru aprobare.
In acelasi timp, Colegiul Psihologilor va elabora Ghidul de bune practice pentru fiecare examinare psihologica.
Sursa: ComunicateMedicale.ro