Infectiile la copii sunt frecvente din cauza expunerii directe la virusuri prin contactul cu un numar mare de copii la scoala si gradinita. Respectarea principalelor masuri de igiena precum si evitarea contactului cu persoanele infectate sau cu obiectele contaminate sunt principalele masuri de preventie in infectiile la copii.
Pentru preventia infectiilor la copii, Health Protection Agency recomanda:
- Spalatul pe maini este principala masura de preventie a infectiilor copiilor cand se afla in colectivitate la scoala. O igiena corecta poate preveni in special infectarea cu virusurile care cauzeaza diaree, varsaturi, boli respiratorii. Se recomanda in acest sens spalatul mainilor cu apa calduta si sapun si folosirea prosoapelor de hartie.
- Prin tuse si stranut se poate transmite virusul. De aceea parintii trebuie sa-si invete copiii sa-si acopere nasul si gura cu un servetel cand stranuta. Este recomandat sa se spele pe maini dupa folosirea servetelului.
- Jucariile sau alte obiecte, echipamente cu care copiii intra in contact la scoala trebuie sa fie igienizate periodic pentru a preveni infectarea copiilor cu bacterii sau virusuri.
- Anumite afectiuni pot sa creasca vulnerabilitatea copiilor in fata infectiilor. Copiii cu leucemie, cancer, afectiuni care implica un sistem imunitar scazut pot sa ia virusurile care cauzeaza infectii mult mai repede.
Cand este recomandat sa nu mearga copilul la scoala
Cu principalul scop de a preveni raspandirea infectiilor in gradinite si scoli, Health Protection Agency mentioneaza principalele afectiuni ale copiilor care ar trebui sa ii tina in casa, in afara comunitatii.
- Rujeola – 5 zile de la instalarea eruptiei
- Rubeola-6 zile dupa eruptie
- Boala Impetigo-pana ce leziunile sunt vindicate
- Scarlatina–copilul se poate intoarce la scoala la 24 de ore dupa inceperea tratamentului adecvat
- Zona Zoster-doar in cazul in care iritatia este la vedere si suparatoare varsaturi
- Diaree-48 de ore de la ultimul episod de diaree sau varsaturi
- Gripa-pana la recuperare