Cresterea in greutate intre debutul si mijlocul vietii adulte sporeste riscului de aparitie a maladiilor cardiovasculare, diabetului de tip 2, a cancerului si a hipertensiunii.
Aceste este rezultatul unui studiu realizat de cercetatori americani si chinezi si publicat de curand in Journal of the American Medical Association (JAMA).
Oamenii de stiinta au analizat datele recoltate de la un grup de persoane in varsta de 55 de ani (92.837 barbati si 25.303 femei) referitoare la greutatea lor, medicamentele ce le-au fost administrate, igiena vietii si antecedentele lor medicale incepand cu varsta de 18 ani pentru femei si cu varsta de 21 de ani pentru barbati.
Datele au fost transmise de doua ori pe an, iar subiectii aveau obligatia de a semnala orice patologie care ar fi aparut pe durata studiului, relateaza Agerpres.
Au fost alcatuite cinci grupuri de studiu, in functie de variatia greutatii intre 18/21 ani si 55 de ani, incepand cu pierderea/castigarea in greutate a 2,5 kilograme si pana la ingrasarea cu 10 kilograme, 20 de kilograme si peste 20 de kilograme.
Cercetatorii au evidentiat astfel ca riscul de a dezvolta diabet de tip 2, hipertensiune, boli cardiovasculare si cancere (mamar la femei si colorectal si de prostata la barbati) era semnificativ ridicat imediat dupa o crestere in greutate moderata, cuprinsa intre 5 si 10 kilograme.
Cercetatorii au dezvaluit in studiul lor ca aproximativ 40% dintre femeile si barbatii care s-au ingrasat cu peste 30 de kilograme au dezvoltat cel putin o boala cronica in comparatie cu indivizii care si-au mentinut greutate corporala. Principalii factori care duc la ingrasare raman obiceiurile alimentare nesanatoase si lipsa activitatilor fizice.
Expertii spun ca obezitatea duce la mai multe patologii distincte.
„Daca organismul stocheaza prea mult zahar sau grasimi fara sa le utilizeze, acest lucru genereaza un dezechilibru intre stocarea si cheltuielile energetice. Pe termen lung, acest dezechilibru provoaca o desensibilizare fata de actiunea unui hormon, insulina. Asa se dezvolta diabetul de tip 2. Aceasta molecula permite stocarea zaharurilor in muschi, ficat si in celule specializate (adipocite). Si atunci cand corpul nu mai raspunde la acest hormon, substraturile energetice nu mai sunt stocate si raman in sange. Ele ‘tapiseaza’ peretii vaselor sangvine si acestea se infunda, provocand de exemplu probleme renale sau hipertensiune„, a explicat profesorul Philippe Valet, directorul departamentului de Secretii adipocitare, obezitate si patologii asociate din cadrul Institutului de Boli Metabolice si Cardiovasculare din Toulouse (I2MC), conform sursei mentionate.
Diabetul de tip 2 este cauzat de rezistenta la insulina, un fenomen ce nu mai permite stocarea zaharurilor. Vasele sangvine fiind obturate cu acele depozite, transferul de oxigen si de nutrimente din sange spre tesuturi este perturbat, determinand maladii cardiovasculare.
De asemenea, a fost evidentiata si o legatura stransa intre obezitate si cancer: agresivitatea celulelor tumorale este accentuata de obezitate.
Cercetatorii au pus in contact celule adipoase cu celule canceroase si au remarcat ca cele din urma au devenit mult mai agresive.
In explicatia acestora, fenomenul se datoreaza faptului ca celulele tumorale utilizeaza energia stocata de adipocitele aflate in apropierea lor. Noua descoperire poate deschide alte perspective pentru tratamentul cancerului asociat cu obezitatea.