Lactatele precum untul, samantana sau branza pot fi consumate „la liber”, pentru ca sunt benefice pentru sanatate.
Daily Mail scrie ca limitarea consumului de lapte integral si inlocuirea lui cu produsele degresate, asa cum recomanda unii specalisti in nutritie urma cu ceva timp, s-a dovedit a fi gresita.
Aceasta limita in consum a influentat aproape insesizabil cresterea cazurilor de obezitate sau diabet zaharat de tip II, iar mai multe studii recente au scos lactatele si de pe lista alimentelor ca factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
Oamenii de stiinta din Suedia au publicat de curand un studiu care a scos la iveala faptul ca o dieta cu lactate, mai ales din lapte integral, duce chiar la scaderea riscului de a face diabet de tip II.
Si cercetatorii din Canada au realizat un studiu facut public in revista Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, care concluzioneaza ca un consum constant de lactate precum smantana sau branzeturile, se asociaza unui nivel scazut al glicemiei sau al tensiunii arteriale.
De asemenea, pe parcursul cercetarilor, specialistii au mai constatat ca acele persoanele ale caror analize de sange au iesit normale, aveau in sange un tip de acid gras asociat cu consumul de produse lactate.