La fiecare 30 de minute un roman sufera un infarct



Afectiunile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate din Romania. Din cele aproximativ 250.000 de decese inregistrate in randul romanilor, aproape 150.000 au avut cauze cardiovasculare si in jur de 50.000 au fost ca urmare a afectiunilor oncologice.

Dintre toate afectiunile cardiovasculare, cele coronariene, din care face parte si infarctul, au fost cauza celui mai mare numar de decese.

Raportul European Heart Network publicat in anul 2017, arata ca in multe dintre tarile Europei, decesele si imbolnavirile inregistrate din cauze cardiovasculare sunt in scadere. In Romania, insa, desi exista o oarecare stabilizare, suntem departe de o scadere a frecventei si gravitatii acestor categorii de afectiuni.

Conform datelor Societatii Romane de Cardiologie, la fiecare 30 de minute un roman sufera un infarct.

„Pacientii care au avut norocul sa supravietuiasca trebuie sa inteleaga ca recuperarea post-infarct este esentiala si sa stie ca riscul de a dezvolta un al doilea infarct este mult mai mare. Si la fel de important este ca pacientul sa inteleaga ca viata lui nu mai poate fi la fel. Trebuie sa duca un stil de viata sanatos, sa faca miscare, sa mearga regulat la controale medicale si sa tina cont de tratamentul si indicatiile recomandate de medic. Doar asa poate preveni un al doilea infarct care, in cele mai multe cazuri, se dovedeste a fi fatal. Mesajul principal pe care ne dorim sa-l transmitem in cadrul campaniei Cate vieti are inima ta? este ca inima trebuie ingrijita, mai ales de cei care au suferit un accident cardiovascular ”, a declarat dr. Gabriela Sarca, medic cardiolog in cadrul Fundatiei ,,Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare (FOBAC), conform Digi24.

Aceasta campanie se deruleaza cu sprijinul Societatii Nationale de Medicina familiei. Medicii de familie spun ca aceasta campanie este un semnal de alarma care sa atraga atentia populatiei.

“Oamenii sa stie ca trebuie sa vina la medic nu numai atunci cand inima ii bate pe umar si le spune ca ceva nu este in ordine, ci si inainte de a se intampla aceste lucruri. Pacientii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa mearga la medic, sa invete despre ceea ce isi doreste inima lor, sa isi controleze boala si impreuna sa putem sa avem rezultate”, a declarat Dr. Rodica Tanasescu, presedintele SNMF, conform Agerpres.

Organizatia Mondiala a Sanatatii are ca obiectiv sa reduca cu 25% decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare pana in anul 2025.

Utile de stiut:

Cum recunosc infarctul de miocard?

Ce trebuie sa fac in fata unui infarct de miocard?

 

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: