Investigatii necesare in trimestrul III de sarcina


Trimestrul al treilea de sarcina este perioada poate cea mai incarcata de nerabdare si emotii puternice pentru viitorii parinti. Totodata, este o perioada in care medicul recomanda o serie de noi analize precum si repetarea unor investigatii efectuate in primele trimestre de sarcina. Despre analizele pe care viitoarea mama trebuie sa le faca in ultimul trimtestru de sarcina ne-a explicat doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Anca Rusen

In primul rand se vor repeta urmatoarele analize:

• Hemoleucograma,
• Coagulograma,
• Sumarul de urina si urocultura,
• Biochimia sangelui,
• Secretii si culturi vaginale.

Se efectueaza o serie de investigatii noi:

Testul de toleranta la glucoza – este recomandat mai ales celor care au probleme mari de greutate, kilograme acumulate in sarcina sau inainte, sau care au probleme de diabet in familie.
• In saptamana 28 se efectueaza titrul de anticorpi, in cazul unui RH negativ si se administreaza injectia cu imunoglobulina, daca este cazul.
Analiza pentru determinarea prezentei Streptococului Beta hemolitic – este o analiza care se efectueaza din sange. In caz pozitiv, trebuie facut tratament pana la nastere, iar in caz de nastere naturala trebuie avuta grija, pentru ca se poate transmite la fat. Daca inainte de nastere inca este pozitiv, se recomanda, pentru siguranta copilului, nasterea prin cezariana.
Ecografia morfofetala a trimestrului III – se efectueaza cel mai bine intre saptamanile 32-33 de sarcina.

Atentie! Incepand cu saptamana 36 a sarcinii, gravida va merge la control saptamanal pentru evaluare.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.