Ne putem confrunta cu aceasta problema tot timpul, dar vara, mai ales, pericolul aparitiei toxiinfectiei alimentare creste.
Cauze:
Intoxicatia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau parazitii.
Din cauza temperaturilor ridicate, alimentele pastrate in conditii necorespunzatoare se degradeaza mult mai repede, reprezentand astfel, un factor de risc pentru sanatate.
Putem evita intoxicatia alimentara prin consumul doar al alimentelor si lichidelor care sunt pastrate in conditii de igiena si temperatura corespunzatoare (de exemplu: evitati consumul de alimente vandute stradal, in parcuri sau pe plaja de mici comercianti care nu pastreaza alimentele in vitrine frigorifice)
Simptome:
Deshidratarea severa ca urmare a diareei persistente si/sau a varsaturilor
Slabiciune musculara, oboseala, ameteala, vedere incetosata
Durere abdominala care se intensifica in timpul mersului
Tensiune arteriala scazuta si senzatia de lesin
Ce trebuie facut?
Este esentiala rehidratarea pacientului.
In cazul in care simptomelor nu sunt foarte severe, persoana in cauza trebue sa urmeze un regim alimentar usor.
In momentul cand scaunul revine la normal, este permisa introducerea treptata a alimentelor de baza.
In cazul in care simptomele sunt severe, vizita la medicul de familie sau infectionist este obligatorie.