Edumedical.ro: Cate tipuri de diabet exista si care sunt cele mai afectate segmente ale populatiei?
Dr Cristian Andriciuc: Exista trei tipuri principale de diabet, tinand cont de frecventa cu care apar. Diabetul de tip 2 afecteaza aproximativ 90% din totalul bolnavilor de diabet, diabetul de tip 1, care insumeaza aproximativ 10% din populatia diagnosticata cu diabet si diabetul gestational, care se poate instala la femeile gravide si care poate sa fie temporar sau permanent.
In general, populatia cu diabet de tip doi este reprezentata de persoane cu varsta de peste 50 de ani, unde frecventa de aparitie ajunge la zeci de procente. In ultima vreme insa, din ce in ce mai multi tineri sunt afectati de aceasta forma de diabet. In Marea Britanie a fost diagnosticat chiar un nou nascut cu diabet de tip doi.
Este important de mentionat ca factorii de risc pentru diabet de tip 2 sunt identici cu factorii de risc pentru bolile cardiovasculare si in acest moment nu se cunoaste care dintre aceste afectiuni o declanseaza pe cealalta.
Edumedical.ro: Diabetul este o boala care se pare afecteaza din ce in ce mai multi tineri. Din ce cauze?
Dr Cristian Andriciuc: Diabetul este facilitat de mostenirea genetica, si poate avea ca factor de declansare factori de mediu, un stil de viata nesanatos sau reactii autoimune declansate de anumite tipuri de infectii. Populatia fiind in crestere, este normal ca numarul de tineri afectati de diabet sa fie si el in crestere De asemenea, prevalenta diabetului in randul tinerilor este explicata si de faptul ca tot mai multe cupluri isi doresc copii, au astazi conditiile ca sa o faca chiar daca unul dintre parteneri sau amandoi prezinta aceasta afectiune. Factorii de mediu (natural sau social) au si ei o influenta aici facilitind declansarea diabetului de tip 2 la copii si tineri, Dar cel mai bine poate raspunde la aceasta intrebare un medic diabetolog.
Edumedical.ro: Ce factori declanseaza aparitia diabetului?
Dr Cristian Andriciuc: Este vorba despre factori genetici, factori ce tin de mediu (poluare, stres) si, bineinteles, factori legati de stilul de viata (modul in care ne alimentam si in care avem grija de propriul organism). Este clar ce mancam si cat mancam sunt doua aspecte care au un impact decisiv asupra declansarii diabetului. In zilele noastre o buna parte dintre noi mancam mai mult in comparatie cu nivelul de activitate fizica pe care o desfasuram. Aceasta situatie este cauzata de un complex de factori (lipsa de educatie pentru un stil de viata sanatoasa, de lipsa unei culturi nutritionale, trenduri alimentare impuse de marile lanturi de fast food, lipsa de timp, lipsa de interes, etc.).
Declansarea diabetului de tip I poate fi mai usor asociata cu anumite evenimente din viata noastra (boala, infectie, stres major), deoarece vorbim despre o afectiune care se manifesta relativ brusc, cu semne si simptome evidente., Instalarea diabetului de tip doi este lenta si nu pot fi identificate usor evenimentele sau situatiile care au declansat-o. , Evolutia catre aceasta forma de diabet poate sa dureze ani de zile, perioada in care bolnavul nu este constient de afectiunea sa.
Edumedical.ro: Ce semne si simptome ale diabetului trebuie sa le atraga atentia medicului si pacientului?
Dr Cristian Andriciuc: Simptomele majore ale instalarii diabetului sunt sete excesiva, foame excesiva, scadere in greutate, stare de somnolenta, vindecarea tardiva a ranilor deschise, sau lipsa de energie.
Orice persoana de peste 40 de ani, indiferent daca prezinta sau nu risc de diabet, ar trebui sa isi faca un test de glicemie cel putin o data pe an – investigatie inclusa pe lista de analize anuale gratuite oferita de medicul de familie. De asemenea, medicii de familie pot folosi anumite liste de verificare, “check list”, pe care pot evalua gradul de risc prezentat de un anume pacient, iar atunci cand pacientul se afla in zona de risc, medicul trebuie sa ii faca obligatoriu testul glicemic. Printr-un simplu test de glicemie, care nu costa mai mult de doi lei, poti preveni consecinte severe ale diabetului: orbire, amputarea membrelor, disfunctii renale, accidente cerebrale.
Edumedical.ro: Cati bolnavi cu diabet exista in Romania?
Dr Cristian Andriciuc: Ultima statistica oficiala data de Ministerul Sanatatii dateaza din septembrie 2012 si arata ca in Romania exista aproximativ 802.800 de persoane inregistrate cu diabet. Insa toti specialistii recunosc ca numarul real al persoanelor afectate de diabet, in special diabet de tip 2, este cu 50-100% mai mare decat datele oficiale. In prezent se desfasoara o cercetare epidemiologica pe diabet si cifrele relevate de aceasta sunt mai mari decat datele prezentate de Ministerul Sanatatii. Cercetarea urmeaza sa se finalizeze in luna decembrie si cel mai probabil o sa avem rezultatele oficiale in lunile martie-aprilie 2014.
Edumedical.ro: Cum poate fi prevenit diabetul?
Dr Cristian Andriciuc: Studii realizate in mai multe universitati medicale au demonstrat ca intre 60 si 100% dintre cazurile de diabet de tip 2 ar putea fi prevenite. Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit. In cazul celui de tip 2 poate fi identificata prezenta factorilor de risc in cazul unei personae sanatoase, poate fi identificate stadiul de prediabet, care presupune ca persoana in cauza are anumite valori, peste cele normale, dar nu atat de mari incat sa fie diagnosticata ca avand diabet, si pentru aceste persoane se poate interveni prin actiuni de prevenire (modificarea stilului de viata, scaderea in greutate, activitate fizica, tratament medicamentos preventiv)… Doi factori de risc importanti sunt fumatul si consumul excesiv de alcool. Primul afecteaza capacitatea organismului de a isi oxigena corect celulele iar al doilea afecteaza functionarea ficatului (un organ esential in metabolismul glucidelor si grasimilor) Daca persoana in cauza isi asuma responsabilitatea propriei sanatati, prevenirea diabetului sau intirzierea instalarii lui se poate face in pasi mici, si pe o perioada de timp relativ indelungata.
Daca la nivel teoretic preventia pare simpla, la nivel practic lucrurile se complica, mai ales in cazul persoanelor care dezvolta comportamente adictive, cum sunt tabagismul, sedentarismul si alcoolismul. Este vorba despre o investitie nerealizabila din partea medicului, deoarece acesta trebuie sa lucreze detaliat cu fiecare pacient in parte si din pacate, nu are timpul fizic sa faca acest lucru. Aici intervin efortul si implicarea din partea pacientului, (asumarea responsabilitatii atingerii tintelor terapeutice indicate de medic) precum si implicarea unor agenti importanti cum ar fi asociatiile de pacienti care din ce in ce mai mult au programe de sustinere, consiliere non medicala si ajutor. .
Edumedical.ro: Cum este tratata problema diabetului in Romania?
Dr Cristian Andriciuc: Acum avem un pachet relativ larg de medicamente, dispozitive si de servicii medicale dedicate persoanelor cu diabet si care sunt prevazute clar in Programul National de Diabet, .. Este adevarat ca au existat si momente de criza, in care stocurile de medicamente pentru diabet au fost insuficiente, insa nu putem vorbim despre situatii dramatice.
Programul de preventie si tratament pentru diabet nu este unul perfect, insa este decent, daca tinem cont ca pe lista de medicamente compensate nu avem produse de slaba calitate, ca exista o specialitate medicala care se concentreaza pe diabet, ca sunt centre de specialitate in toate judetele tarii, sau ca toate liniile actuale de tratament au macar un reprezentant in lista de compensate… Lista actuala de medicamente compensate pentru bolnavii de diabet a fost innoita ultima data in 2008, iar in prezent persoanele cu diabet, medicii si farmacistii spera sa obtina acces la ultimele formule de medicamente si dispozitivele medicale descoperite de atunci. Pe plan international se lucreaza la dezvoltarea pancreasului artificial dar si la alte directii de lecuire a diabetului,. Chiar daca leacul va fi descoperit si disponibil, acesta nu va putea compensa ceea ce ne facem cu mina noastra, iar efortul pentru un stil de viata echilibrat va fi necesar si in continuare.
Edumedical.ro: Pe langa bolile cardiovasculare, mai sunt si alte afectiuni asociate diabetului?
Dr Cristian Andriciuc: Da, este vorba despre complicatiile tardive, care apar ca urmare a faptului ca diabetul nu este tratat corespunzator. Concret, din cauza diabetului pot fi afectate creierul, vasele fine, vederea, mirosul, auzul, echilibrul, inima, ficatul, rinichii si organele sexuale. De asemenea, diabetul afecteaza picioarele, prin scaderea sensibilitatii si dereglarea circulatiei sangelui, disfunctii care conduc la vindecarea intarziata a ranilor, ceea ce poate conduce la cangrena sau amputari ale membrelor. Din toate aceste motive suntem indreptatiti sa sustinem in continuare ca un program de preventie corespunzator, ar costa cu mult mai putin decat tratamentul in sine al bolilor si in special al diabetului si decat costurile sociale asociate acestor boli cronice.