Infectiile urinare se clasifica in infectii urinare joase,cum ar fi uretritele si cistita acuta si infectii urinare inalte, ca de exemplu pielonefrita acuta (PNA) si pielonefrita cronica(PNC).
Uretrita este o infectie a uretrei – canalul care face legatura intre vezica urinara si exterior. Principalele cauze de aparitie a infectiei sunt: microbii, ciupercile, parazitii, anumite traumatisme. Sexul este principala modalitatea de transmiterea a bolii. Desi femeile sunt mai des afectate, controlul medical, diagnosticul si tratamentul trebuie tinut de ambii parteneri daca se doreste vindecarea uretritei.
Infectia urinara este afectiunea cauzata de prezenta germenilor patologici la nivelul tractului urinar – uretrite, cistite, prostatite, pielonefrite.
Tratamentul infectiilor urinare este stabilit de medicul specialist dupa ce acesta are rezultatul analizelor. Persoana in cauza va face teste de laborator – urocultura, sumarul de urina. Uneori este cazul si de ecografia aparatului urinar sau de o radiografie. In functie de rezultatul analizelor medicul va stabili fie un tratament cu antibiotic, fie administrarea unor antiinflamatorii.
Stabilirea sediului infectiei se face, in primul rand, pe baza simptomatologiei.
1.Uretritele
La randul lor se impart in uretrite gonococice si si uretrite nespecifice determinate de Chlamydii, Mycoplasme, Stafilococi sau de Candida albicans.
Va puteti orienta spre tipul de uretrita cunoscand cateva semne si simptome specifice fiecarui gen in parte.
1.1.Uretrita gonococica
Este o boala cu transmitere sexuala (BTS). Are o raspandire foarte mare fiind probabil cea mai raspandita boala venerica.
La femei, boala evolueaza cu semne clinice minore ,cu o usoara vulvovaginita (inflamarea vulvei si a vaginului).
Barbatii , dupa 2-7 zile de la contactul infectant pot avea dureri uretrale, disurie, polakiurie si o secretie purulenta abundenta.
De asemenea, boala poate da o serie de complicatii locale, asa cum ar fi epididimita si orhiepididimita (inflamarea canalelor spermatice) sau la distanta, asa cum ar fi artritele, sinovitele si endocarditele (inflamatia inimii).
La femei poate determina boala inflamatorie pelvina.
Daca prezentati unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus prezentati-va la medic pentru a confirma boala, folosindu-se si de rezultatele frotiului din secretia uretrala.
Tratamentul
Majoritatea gonococilor au devenit rezistenti la penicilina. Astfel se va recurge la antibiotice mai puternice.
1.2.Uretritele nespecifice
Mai sus am enumerat unii dintre agentii patogeni incriminati in aparitia uretritei.
Manifestari clinice. Semnul clinic cel mai important este secretia purulenta, de obicei in cantitate mica si mai ales dimineata.
Diagnosticul se bazeaza pe semnele clinice si pe frotiul uretral (se recolteaza pe o lama o cantitate foarte mica de secretie uretrala si se analizeaza la microscop.
2.Cistita acuta
Cistita este o inflamatie a mucoasei din interiorul vezicii urinare. Femeile sunt predispuse la aceasta afectiune. Cistita este provocata de o infectie bacteriana, cel mai adesea de vina fiind Escherichia Coli. Si igiena precara este o cauza a cistitei.
Principalele semne si simptome ale cistitei sunt:
- durere la urinare,
- usturime la urinare,
- urina are o culoare inchisa, tulbure,
- disconfort abdominal,
- nevoia stingenta de a urina,
- starea de oboseala,
- starea generala de rau
Ea apare mai ales la femeile tinere. Daca prezentati una sau mai multe din urmatoarele semne e foarte posibil sa aveti cistita acuta.
Acestea sunt: disurie (durere la urinare), palakiurir (mictiuni frecvente si in cantitate mica, nicturie (mictiuni frecvente noaptea, senzatia de jena sau chiar durere in etajul abdominal inferior sau tenesme vezicale (senzatii frecvente de mictionare).
Urina poate sa fie tulbure sau chiar hemoragica, mai ales daca aveti asociata si o litiaza renala (pietre la rinichi.
O caracteristica a cistitei care va determina sa nu va prezentati mai repede la medic este lipsa semnelor generale, cum ar fi febra sau starea generala alterata.
Tratamentul cistitei are ca scop combaterea simptomelor suparatoare, combaterea infectiei si prevenirea recidivelor. Pentru combaterea durerilor vi se vor prescrie antialgice. Important este sa stiti ca aceste medicamente care fac parte din grupul antiinflamatoarelor nesteroidiene-(AIINS), afecteaza stomacul si vor trebui administrate dupa mese sau impreuna cu protectoare gastrice.Pentru combaterea disuriei si a tenesmelor vezicale se pot administra antispastice (relaxeaza peretele vezicii urinare)
Combaterea infectiei. Pentru combaterea ei trebuie stiut ca peste 90% dintre infectii sunt produse de bacilul coli si schemele de tratament vor fi indreptate,in special, impotriva acestei bacterii.
In functie de durata tratamentului aveti de optat asupra unei scheme care difera in functie de durata tratamentului.
Doza unica este indicata la femei tinere, fara febra si dureri lombare, negravide, fara antecedente (istoric) urologice si ginecologice.
Schema scurta de 3 zile. La femeile tinere la care tratamentul se incepe dupa trei zile de la debut se poate administra alte scheme de tratament in care antibioticele sunt aceleasi dar care se iau in doze diferite.
Buna ziua
Mama mea are mereu durei la urinat mai ales dimineata,in timpul zilei citeodata are citeodata nu…
a zis ca are probleme cu uretra si are si insuficienta renala cronica(are 80 de ani)
ce poate sa fie? face mereu infectii urinare?
Fetita mea are o scurgere purulenta durere la vezica urinara ce poate fi