Desi infectia cu HIV este perceputa drept una dintre cele mai de temut afectiuni, majoritatea cuplurilor in care amandoi partenerii sunt seropozitivi sau doar unul dintre acestia prezinta aceasta infectie isi doresc macar un copil.
Din punct de vedere medical, dorinta acestor cupluri este perfect normala si justificata, cu atat mai mult cu cat datorita evolutiei medicinii boala poate fi controlata mai usor, fapt ce determina cresterea calitatii vietii si a sperantei de viata. De asemenea, interventiile medicale de reducere a riscului de transmitere a infectiei cu HIV de la mama la fat sunt mult mai accesibile.
Consilierea cuplurilor seropozitive care isi doresc copii este necesara pentru:
- Prevenirea transmiterii infectiei de la mama la bebelus
- Rezolvarea unei probleme de fertilitate
- Protejarea partenerului neinfectat
Pentru asigurarea unei analize eficiente a starii de sanatate a bolnavului infectat cu HIV, pentru stabilirea unui tratament corect si pentru asigurarea unei monitorizari permanente, colaborarea interdisciplinara este esentiala. In acest sens, evaluarea cuplului seropozitiv include:
- Analiza completa a starii de sanatate, realizata de medicul infectionist. Analiza este menita sa stabileasca stadiul bolii, tratamentul ARV potrivit, bolile cu transmitere sexuala si infectiile asociate.
- Evaluarea capacitatii de reproducere a fiecarui cuplu, in functie de varsta partenerilor si de eventualele cauze de infertilitate depistate.
- Evaluarea psiho-sociala a cuplului afectat de infectia cu HIV, care isi doreste sa conceapa.
Conditii de conceptie in cazul cuplului in care doar barbatul este infectat cu HIV
- Datorita existentei tehnicilor de reproducere asistata, riscul de transmitere a infectiei de la mama la fat este redus semnificativ.
- In cazul cuplurilor fertile este folosit un procedeu de spalare a spermei si de insamantare asistata.
- Dupa spalare, este necesara testarea spermei prin HIV-PCR, deoarece exista o probabilitate de 5% ca sperma sa fie infectata cu HIV chiar si dupa spalare.
- In cazul cuplurilor nefertile poate fi folosita sperma unui donator si se poate apela la fertilizarea in vitro.
Conditii de conceptie in cazul cuplului in care doar femeia este infectata cu HIV
- In cazul in care viitoarea mama nu urmeaza tratament cu antiretrovirale este esentiala informarea despre necesitatea administrarii in timpul sarcinii a tratamentului cu ARV, pe post de metoda de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV de la mama la bebelus.
- Odata cu confirmarea sarcinii prin intermediul unui test de sarcina, se va realiza o evaluare a schemelor de tratament pentru viitoarea mama care urmeaza deja un tratament HAART.
- In cazul femeii infectate cu HIV se recomanda reproducerea asistata, astfel incat sa fie prevenita transmiterea infectiei catre partener.
Conditii de conceptie in cazul cuplului in care amandoi partenerii sunt infectati cu HIV
In acest caz sunt necesare atat spalarea spermei, cat si reproducerea asistata, astfel incat sa fie prevenita aparitia unor infectii cu tulpini noi ale virusului.
De asemenea, se recomanda evaluarea istoricului de tratament al celor doi parteneri, testele de rezistenta ale acestora, astfel incat sa fie ales cel mai bun tratament pentru viitoarea mamica, regim care sa scada si riscul de transmitere a infectiei cu HIV de la mama la fat.
Decizia conceperii unui copil este cu atat mai incarcata de responsabilitate in cazul unui cuplu seropozitiv. Aceasta presupune:
- Responsabilitate
- Constientizarea si asumarea riscurilor aferente
- Stabilitatea cuplului
- Conditii de viata corespunzatoare
- Venituri suficiente pentru cresterea si ingrijirea unui copil, indiferent de starea de sanatate a acestuia
Cum poate fi prevenita transmiterea infectiei cu HIV de la mama la fat?
Una dintre modalitatile principale prin care infectia cu HIV poate fi transmisa de la mama catre fat sau nou nascut este cunoscuta drept transmitere verticala.
In acest sens, exista trei momente principale in care o mama seropozitiva poate transmite infectia copilului.
- In timpul sarcinii – Cu cat starea de sanatate a mamei este mai afectata, cu atat riscul de transmitere a infectiei este mai mare. In acest caz este necesara adaptarea tratamentului cu ARV si a celui cu rol de preventie, in functie de starea de sanatate a gravidei.
- In timpul nasterii – motiv pentru care este recomandata nasterea prin operatie de cezariana.
- Dupa nastere – in acest sens este interzisa alaptarea, deoarece virusul se poate transmite prin laptele matern.
Aceste masuri de precautie vor fi completate de administrarea de medicamente ARV bebelusului, la 6-8 ore de la nastere, timp de 6 saptamani. In plus, medicul specialist va monitoriza in permanenta atat starea de sanatate a bebelusului, cat si pe cea a mamei.
Articol realizat pe baza informatiilor furnizate de dr. Rodica Ungurianu si as. social Cristian Anghelina.
Care sunt clinicile din Romania care pot ajuta cuplurile serodiscordante?A apelat cineva la aceste clinici?
Se poate efectua spalarea de sperma in Romania? Ai primit raspuns la intrebare Mariana Filip? Care sunt clinicile din Romania? Multumesc!
Nu, nu am primit niciun raspuns.
Ma gandeam ca poate sunt singura in aceasta situatie.Sau singura care se documenteaza.Nu inteleg de ce nu primesc niciodata raspunsuri
Buna ziua, Ati mai aflat ceva? La Maternitatea Giulesti ati fost? Multumesc! O zi buna!