Inapoi la scoala! Sfaturi de la medici pentru parinti

backtoschool1  A inceput numaratoarea inversa pana la sunetul primului clopotel. Vacanta de vara este aproape gata, iar copiii trebuie sa se intoarca la gradinita ori la scoala.

Dar, pregatirea copiilor pentru ceea ce inseamna program fix si disciplina, se dovedeste uneori o treaba destul de complicata pentru parinti.

Adaptarea programului de somn

Pentru ca trecerea de la un program lejer si de voie la unul impus prin orarul scolar sa nu fie una traumatizanta, parintii trebuie sa asigure ca aceasta adaptare are loc treptat.

Incepeti rutina culcarii micutului din ce in ce mai devreme de-a lungul a 7-10 zile si treziti-l tot din ce in ce mai devreme pana cand se ajunge la ora de trezire impusa in timpul scolii sau gradinitei.

Daca treceti de la un program cu somn la pranz la unul fara, se recomanda sa nu mai culcati copilul pe parcursul zilei cu doua saptamani inaintea inceperii anului scolar. Astfel, mariti capacitatea de contrentrare a copilului dupa pranz.

Cresterea imunitatii inainte de intrarea in comunitate

vaccin1Inainte de intrarea in comunitate, asigurati-va ca micutul dvs. este vaccinat si protejat impotriva bolilor de care ar putea sa se imbolnaveasca la contactul cu alti copii.

„Sfatuiesc parintii sa nu refuze vaccinarile din programul national de imunizare.vaccin2 Scoala, cumva ar trebui sa aiba o regula, nu neaparat de limitare a accesului la invatamant a copiilor care nu au vaccinarile complete, dar macar sa se faca atentionarea parintelui ca acele vaccinari care lipsesc din carnetul de vaccinare, sa fie recuperate. vaccin3Apoi, un alt tip de imunizare tine de statusul individual de bolnav sau sanatos al fiecarui copil, iar pentru asta, inainte de inceperea scolii, parintii ar trebui sa consulte medicul de familie, care cunoaste copilul si care ar putea sa recomande poate ceva pentru intarirea imunitatii, pentru profilaxia rahitismului. Deci, tine de fiecare caz in parte”, ne-a declarat Dr. Daniela Stefanescu, medic primar Medicina de Familie Bucuresti – Ilfov.

 

Analizele de laborator nu mai sunt obligatorii

Inainte de inceperea anului scolar 2015-2016, ministrul Educatiei face un anunt important. Elevii se pot inscrie in noul an de invatamant fara sa mai obtina analizele de exudat nazal, faringian si co-proparazitologic.

„Aceste lucruri au fost eliminate, deoarece nu sunt examene obligatorii decat in cazul in care medicul de familie are suspiciuni de boala si solicita efectuarea acestor analize. La exudatul nazal erau evidentiati spre exemplu streptococi, care sunt in mod natural prezenti si care nu periclitau sanatatea elevului. Parintii intrau in panica si dadeau antibiotice copiilor. Asa scadea imunitatea organismului”,a precizat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, citat de Agerpres.

Imbracamintea si incaltamintea

Alegerea unei tinute adecvate pentru copil poate insemna o provocare pentru parinte. Unele scoli impun uniforme sau elemente de uniforma ( vesta, sacou, etc) si este bine ca acestea sa fie usor adaptabile temperaturilor de interior si exterior, astfel incat copilul sa poata petrece timpul in curte, afara, cat si in clasa, fara mari eforturi.

Confortul copilui este mai important decat respectarea ultimelor tendinte in moda. Volanele, tulurile, matasurile sau funditele excesive ar trebui imbracate la evenimentele speciale.

De asemenea, echipamentul de sport nu trebuie sa fie tinuta de zi, ci acesta trebuie imbracat doar la ora de sport.

Incaltamintea trebuie sa fie una usoara, din piele moale, dar ferma, care sa tina bine glezna copilului. Sa fie comoda si usor de purtat si sa nu stranga.

Pentru copiii cu probleme ortopedice, medicii recomanda incaltamintea speciala, in functie de problema fiecaruia.

Alegerea ghizdanului

Aceasta este o alta problema spinoasa pentru parinti. Cum sa aleaga ghiozdanul corect astfel incat acesta sa fie comod, sa continua tot necesarul, dar sa nu impovareze copilul.

„Nevoile scolii vizavi de necesarul greutatii nu prea sunt conforme cu recomandarile medicale. Un copil nu ar trebui sa poarte in spate un ghiozdan mai greu de 10 % din greutatea sa. De exemplu, pentru un copil de clasa I, ghiozdanul ar trebui sa aiba un maxim de 2 kg , asta daca si copilul are 20 de kg. Dar, daca ne uitam la cerintele scolii si vedem cate manuale trebuie, caiete, creioane, blocuri de desen sau echipamentul de sport, plus un sandvich si apa , aceasta greutate este cu mult depasita. Pentru un copil mic, o chestie buna este sa existe cineva, un membru al familiei, care sa il duca si sa il aduca de la scoala”, precizeaza Dr. Daniela Stefanescu.

Problema ghiozdanului este una importanta si la copiii din clasele mai mari, respectiv V-VIII.

„Pentru un copil de la clasa V-a incolo, lucrurile se ingreuneaza foarte mult. Aceasta perioada este una critica, pentru ca vorbim si de intrarea in adolescenta, cand copilul are si o crestere accelerata, iar sistemul osos o ia inaintea sistemului muscular. Din aceste motive, greutatile purtate in spate si statul incorect in banca, duc la tulburari de statica, adica scolioze, cifoze si altele”, a mai completat medicul de familie.

Recomandari in alegerea ghiozdanului potrivit

– ghiozdanul, cu tot cu continut, sa nu fie mai greu decat 10 % din greutatea copilului

– sa fie unul usor, neaparat unul de tip rucsac

– sa aiba bretelele de 5 cm latime si dublate de un burete pentru a nu face compresie pe structurile musculo-vasculo-nervoase de la nivelul umerilor

– ca lungime sa nu depaseasca 10 cm linia taliei

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.