Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) precizeaza ca in subprogramul de reconstructie mamara nu pot fi incluse pacientele care au contraindicatii medicale, precizare facuta dupa ce, recent, specialistii in domeniu au declarat ca acest subprogram ‘a fost prost gandit’ si ‘merge prost’.
Pana la 30 august au fost efectuate 137 de endoprotezari mamare iar pentru acest an, in cadrul subprogramului, s-a prevazut tratarea a 165 de paciente care necesita reconstructie mamara, costul mediu prevazut pe bolnava fiind de 2.087 lei, transmite CNAS intr-un comunicat de presa.
De asemenea, institutia aminteste ca subprogramul de reconstructie mamara sau reconstructie de san functioneaza din anul 2014 in cadrul Programului National de Oncologie si se adreseaza pacientelor care au suferit o operatie de rezectie totala sau partiala a sanului (mastectomie) din cauza unei boli oncologice.
„Pe tot parcursul celor cinci ani de derulare a subprogramului, a existat un sigur criteriu de includere a pacientelor, si anume evaluarea oncologica de etapa, efectuata de medicul specialist, care sa avizeze explicit indicatia de reconstructie mamara, imediata sau secundara. In subprogram nu pot fi incluse insa pacientele care au contraindicatii medicale: cele aflate intr-o terapie oncologica ce nu permite efectuarea tratamentului reconstructiv si cele cu afectiuni sistemice severe, care in urma evaluarilor medicale interdisciplinare contraindica interventia sau anestezia generala”, scrie in comunicatul mentionat.
Prin acest program de reconstructie mamara dupa masectomie se finanteaza costul endoprotezelor necesare pentru reconstructia mamara. Endoprotezele se achizitioneaza de spitalele incluse in program, care de asemenea efectueaza si operatia de reconstructie mamara.
In prezent, precizeaza CNAS, programul se deruleaza prin 19 spitale din Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Oradea, Targu Mures si Timisoara.
Lista acestor unitati medicale se regaseste in Ordinul CNAS nr. 245/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, act normativ care cuprinde normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative pentru anii 2017 si 2018.
Etichete: reconstructie de san, reconstructie mamara dupa masectomie