In Romania, cinci copii la 1000 de nasteri isi pierd viata in prima luna, numarul acestora fiind de cinci ori mai mare fata de alte tari europene. Mortalitatea infantila este cea mai ridicata din Europa, specialistii considerand ca multe dintre decesele copiilor ar fi putut fi prevenite, in special cele cauzate de infectii respiratorii, diaree sau accidentari.
Cei mai multi copii mor in prima luna in urma nasterilor premature
Nasterile premature si anomaliile congenitale sunt principalele cauze in decesul copiilor in prima luna de viata, conform raportului “European Perinatal Health Report 2010”.
Specialistii considera ca riscul este mai mare pentru copiii ale caror mame au trecut prin mai multe sarcini.
Raportul atrage atentia asupra cazului Romaniei unde cinci copii la 1000 de nasteri isi pierd viata in prima luna de la nastere.
O rata mare a deceselor neonatale este inregistrata si in Malta, 4,5 la 1000 de nasteri, fata de rata scazuta din Islanda, 1 la 1000 de nasteri.
Nasterile premature si o greutate scazuta la nastere, sub 1000 de g, au cauzat 40% din decesele neonatale la nivel european.
Numarul copiilor care mor in prima luna de viata incepe sa scada usor in Europa
La nivel european, exista o tendinta de scadere in rata deceselor neonatale. Cele mai semnificative scaderi au fost inregistrate in Letonia, Estonia si Lituania.
Cu toate acestea, in 2010, Romania ocupa primul loc la numarul de decese in prima luna de viata a copiilor nascuti la 24 de saptamani, urmata de Malta si Irlanda de Nord.
Multi copii din Romania au si mai tarziu riscuri majore ca urmare a unor boli ce puteau fi prevenite printr-un control periodic la medic.
Din nefericire insa, parintii nu se informeaza de la specialisti despre masurile de preventie a afectiunilor atat in timpul sarcinii cat si dupa nastere, foarte putine mame alapteaza pe perioada minima recomandata de sase luni, iar rata vaccinarii este in scadere in Romania.