Imunizarea impotriva varicelei prin vaccinare

 

De ce alegem vaccinarea?

Singura modalitate de a te proteja impotriva varicelei sau a varsatului de vant este vaccinarea. In primul rand scutesti copilul de neplacerile, disconfortul si durerea unei boli care astazi ar trebuie sa nu mai existe. In al doilea rand, te protejezi pe tine ca adult dar si pe cei din jurul copilului de riscul de a lua boala. Varicela sau varsatul de vant este o boala extrem de contagioasa.  Si nu in ultimul rand un copil vaccinat daca totusi face boala nu este expus riscului de a face complicatiile bolii, deloc de neglijat ca si gravitate. 

Vaccinul anti varicela este o alegere categoric mai buna decat imunizarea prin boala deoarece:

  • Protejeaza pacientul de disconfortul dat de varicela (febra, dureri de cap, dureri musculare, mancarimi, etc)
  • Protejeaza impotriva complicatiilor posibile ce insotesc varicela, in special pentru pacientii la risc, complicatii care pot fi foarte serioasa, mergand pana la deces
  • Ne ofera posibilitatea de a evita absentele de la scoala si de la munca (pentru parintele care ingrijeste)

Secventa de vaccinare pentru copii si adolescenti si alte informatii importante despre vaccin gasesti  aici

 

atentieIn prezent, in Romania vaccinul impotriva varicelei este un vaccin optional si nu este gratuit.

Discutati cu medicul de familie oportunitatea vaccinarii impotriva varicelei.

 

 

 

 

 

 

Care este siguranta vaccinului anti-varicela

Vaccinul anti-varicela este dintre cele mai sigure. Vaccinare cu 2 doze de vaccin ofera o protectie completa de aproximativ 80% impotriva varicelei. Unele persoane vaccinate (15-20%) impotriva varicelei pot face boala, insa in forma cu mult mai usoara (cateva vezicule, durata de convalescenta mai redusa).

Ca orice medicament si vaccinul anti varicelic poate avea efecte secundare, insa acestea sunt cu mult mai rare si mai usoare decat posibilele complicatii ale bolii. Marea majoritate a copiilor vaccinati impotriva varicelei nu au efecte secundare.

Imunitatea prin vaccinare este mult mai sigura decat imunitatea dobandita prin boala.

 

Cine ar trebui sa fie vaccinat

Vaccinarea impotriva varicelei este recomandata persoanelor care NU au facut boala, astfel:

Copiii*: medicii recomanda administrarea unei doze de vaccin dupa incheierea perioadei de alaptare (12-15 luni) si a celei de a doua doze in jurul varstei de 4-6 ani. Cea de a doua doza poate fi administrata si mai curand, insa nu la mai putin de 3 luni fata de prima.

Adolescentii (peste 13 ani) si adultii*: cei care nu au facut varicela si care nu au mai fost vaccinati impotriva varicelei pot fi imunizati prin 2 doze de vaccin la cel putin 28 de zile distanta.

Oricine nu a fost vaccinat complet* (dupa indicatiile de mai sus) si nu a avut varicela, ar putea primi una sau doua doze de vaccin, dupa sfatul medicului. (consultati medicul si asupra intervalului necesar intre acestea).

Informatii esentiale despre continutul vaccinului, secventa de vaccinare sau eficienta vaccinului gasesti  aici.

Vaccinul anti-varicelic este administrat NUMAI de medic, in urma unui consult si poate fi administrat impreuna cu alte vaccinuri.

*o persoana din categoriile amintite mai sus trebuie evaluata de catre un medic, cu precautie, deoarece pot exista boli si situatii in care NU este oportuna vaccinare.

 

Vaccinarea dupa contactul cu o persoana infectata

Daca nu aveti imunitate impotriva varicelei si ati venit in contact cu o perosoana contagioasa (varicela sau Zona) discutati imediat cu medicul de familie despre actiunile pe care trebuie sa le luati.

In functie de starea de sanatate, medicul va poate sfatui sa faceti imediat vaccinarea impotriva varicelei (in termen de 3 pana la 5 zile de la expunere). Sunt necesare 2 doze de vaccin, la un interval de timp stabilit de catre medic.

Daca la momentul contactului cu persoana bolnava de varicela ati fost vaccinat anterior cu o singura doza de vaccin, medicul va poate recomanda cea de a doua doza.

Vaccinarea imediat dupa contactul cu o persoana contagioasa va ofera:

  • Protectie impotriva imbolnavirii imediate sau o forma mult mai usoara a bolii
  • Protectie impotriva varicelei pe viitor

O alta abordare pe care medicul o poate alege este prescrierea unui tratament care sa faca boala mult mai usoara, fara ca tratamentul in sine sa va ofere imunitate. Aceasta abordare este probabila mai ales pentru persoane pentru care vaccinul nu este recomandat (vezi mai jos).

 

Vaccinarea gravidei

  • Femeile insarcinate trebuie sa discute cu un medic pentru a determina daca au sau nu imunitate impotriva varicelei. Va prezentam mai jos situatiile in care imunitatea este dobandita:
    • Doua doze de vaccin (evidenta documentata a acestora)
    • Teste de sange care sa confirme prezenta anticorpilor impotriva varicelei
    • Evidente medicale ale faptului ca a avut varicela sau Zona Zoster
  • Ideal, o femeie ar trebui sa se vaccineze impotriva varicelei (daca nu a facut boala) cu cel putin 30 de zile inainte de a ramane insarcinata. Asadar daca va ganditi sa ramaneti insarcinata, ar fi bine sa faceti din timp acest vaccin.
  • Femeile nu ar trebui sa primeasca vaccinul anti-varicela cu mai putin de 30 de zile inainte de a ramane insarcinate sau pe durata sarcinii.
  • Femeile care nu au imunitate si au dus la capat o sarcina, ar trebui sa primeasca vaccinul anti-varicela dupa nastere: prima doza imediat la nastere, iar a doua la 6 -8 saptamani dupa. Vaccinul este sigurA pentru mame care alapteaza.
  • Daca o femeie insarcinata NU are imunitate, cel mai sigur mod de a le proteja este ca cei apropiati sa aiba imunitate impotriva varicelei, deci daca acestia nu au facut boala, ar trebui sa se vaccineze impotriva varicelei. Femeile insarcinate trebuie sa se fereasca de contactul cu persoanele contagioase inclusiv cu cele vaccinate!
  • Daca o femeie insarcinata a venit in contact cu o persoana contagioasa care are varicela, trebuie sa anunte IMEDIAT medicul.

 

Pentru cine NU se recomanda vaccinarea

Vaccinul impotriva varicelei nu se recomanda:

  • Persoanelor care au avut o reactive alergica severa la odoza anterioara de vaccin antivaricelic, la gelatina sau la antibioticul neomicina
  • Persoanelor care sunt bolnave (de o alta boala) la momentul vaccinarii – medicul va poate recomanda sa reprogramati vaccinarea dupa insanatosire
  • Femeilor insarcinate – acestea trebuie sa astepte dupa nastere pentru prima vaccinare. Ideal ar fi sa nu ramana insarcinate la mai putin de o luna dupa vaccinare.
  • Persoanelor care au sistemul imun slabit. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru oportunitatea vaccinarii in cazul in care:
    • Aveti HIV/SIDA sau orice forma de cancer
    • Sunteti in tratament cu medicamente care va afecteaza sistemul imun, cum ar fi steroizi (vaccinare dupa minim o luna de la intrerupere)
    • Sunteti in chimioterapie (vaccinare dupa minim 3 luni de la intrerupere) sau radioterapie
    • Ati primit recent o transfuzie de sange sau ati primit alte produse de sange
    • persoanelor cu transplant medular: vaccinare dupa minim 24 de luni de la transplantare

Discutati cu medicul Dvs inainte de vaccinare.

 

Riscurile vaccinului si raportarea reactiilor adverse

Vaccinurile, ca orice medicamente, pot cauza probleme, cum ar fi reactiile alergice. Riscul ca vaccinul anti varicelic sa cauzeze probleme serioase sau moarte sunt foarte mici. Riscurile vaccinului sunt mult mai mici decat riscurile asociate bolii. Majoritatea celor ce fac vaccinul nu au nici un fel de probleme. Reactiile la vaccin sunt mai probabile la prima doza, nu la cea de a doua.

Probleme usoare

  • Durere usoara sau inflamarea locala (apare la aproximativ unul din 5 copii si unul din 4 adolescenti sau adulti)
  • Febra (unul din 7 pana la 10 copii sau adulti)

Probleme moderate

  • Convulsii cauzate de febra (foarte rare).
  • Varicela forma usoara, usoara mancarime, pentru mai putin de o luna dupa vaccinare (1 din 25 de persoane). Este posibil, dar foarte rar intalnit, ca aceste persoane sa fie contagioase pentru cei din jur.

Probleme severe

  • Pneumonie variceloasa (foarte rara)

Au fost raportate si unele probleme serioase dupa vaccinarea cu vaccinul Anti-Varicelic, inclusiv inflamatii ale creierului, pancitopenii afectari ale hemoleucogramei, insa acestea s-au intamplat atat de rar incat specialistii nu au putut determina daca au fost cauzate de vaccin sau nu. Daca sunt cauzate de vaccin, acestea sunt extrem de rare.

Raportarea reactiilor adverse

Reactiile adverse ale vaccinurilor sunt foarte bine documentate. Pacientii si medicii sunt incurajati sa comunice orice probleme constata in asociere cu administrarea vaccinurilor iar firmele producatoare sunt obligate (prin lege) sa le raporteze si sa le adreseze foarte rapid si pe fiecare in parte.

Aceasta abordare are avantajul de a surprinde orice problema care poate fi legata de vaccin, cu obligatia catre firma producatoare de a le comunica pacientilor dar are si dezavantajul ca simpla enumerare a unor probleme usoare sau foarte rar intalnite sa scada increderea in vaccin.

Discutati cu medicul beneficiile si riscurile pentru a lua cea mai buna hotarare cu privire la vaccinare.

Ce probleme ar trebui sa raportez

Urmariti orice semne de reactive alergica, febra sau schimbari ale comportamentului

Semne de reactive adverse pot fi:

Semne de reactie alergica severa ce pot include urticarie, edem (umflarea) al fetei sau gatului, dificultati de respiratie, cresterea pulsului, ameteli, slabiciune. Acestea pot apare dupa vaccinare la un interval de timp care poate varia intre cateva minute si cateva ore.

Ce ar trebui sa fac

Daca considerati ca aveti o reactie alergica severa sau alt tip de urgent, apelati 112 sau duceti persoana afectata la cel mai apropiat spital la departamentul de urgenta sau chemati un doctor.

Dupa rezolvarea situatiei, raportati evenimentul advers catre medicul de familie (si acesta are obligatia de a-l raporta producatorului) sau pe site-ul ANMDM (Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale) http://www.anm.ro/anmdm/med_reactie_adversa.html.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

4 de intrebari si raspunsuri

  • Andreea spune:

    Bună ziua. Am fost în contact aproape zilnic, timp de aproape o oră, cu un copil care a făcut varicela. Boala s-a declansat azi. Eu am 43 de ani. E prea tarziu sa fac vaccinul?

  • MITRAN VICTOR spune:

    COPII VACCINATI IMPOTRIVA VARICELEI SE MAI INBOLNAVESC DE VARICELA DUPA UN CONTACT CU O PERSOANA INFESTATA DE VARICELA?

  • Maria spune:

    Bebe a facut ieri vaccinul ror si infanrix si are febra 38.8.i am dat pana acum 3 supozitoare paracetamol la 6 ore .scade dar apoi face iar peste cateva ore ce sa fac ii mai dau este normal sa aiba febra ?

  • Bianca spune:

    O prietena a fost la un eveniment unde a stat de vorba cateva ore cu o doamna care, dupa 2 zile de la eveniment, a facut varicela. Eu si copilul meu ne-am intalnit a doua zi si a patra zi cu prietena mea. Credeti ca exista riscul ca eu si copilul meu sa fi luat varicela de la prietena mea?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.