Daca pana in crezent se credea ca o persoana cu risc cardiovascular ar trebui sa includa in dieta margarina sau iaurturile anti-colesterol, noi studii ne avertizeaza ca astfel de alimente nu ne ajuta sa prevenim bolile cardiovasculare. Specialistii atrag atentia ca la o treime din consumatori, margarina sau iaurtul anti-colesterol nu reduc nivelul colesterolului rau.
Alimentele anti – colesterol nu va apara de bolile cardiovasculare
Agentia Nationala de Siguranta Sanitara si Alimentara (ANSES) din Franta a publicat un raport in care avertizeaza ca diferitele sortimente de margarina si iaurturi anti-colesterol nu au efectul promis de producatori in scaderea riscului cardiovascular.
Mai mult, consumul de alimente imbogatite cu fitosteroli, cum sunt unele tipuri de margarina si iaurturi, ar putea chiar mari riscul cardiovascular din cauza scaderii concentratiei de betacaroten din sange.
Fitosterolii sunt compusi naturali prezenti in plante care au rolul de a reduce nivelul colesterolului din sange.
Raportul ANSES precizeaza ca la o treime din consumatori, alimentele care contin fitosteroli nu au nici un efect.
Specialistii atrag atentia ca pana in momentul de fata nu a fost demonstrat efectul benefic al fitosterolilor in bolile cardiovasculare.
Femeile insarcinate si care alapteaza nu trebuie sa consume alimente cu fitosteroli
Specialistii recomanda femeilor insarcinate si celor care alapteaza sa nu consume produse alimentare precum margarina sau iaurtul care contin fitosteroli.
Persoanele cu risc cardiovascular inalt sunt sfatuite sa consulte medicul pentru o dieta personalizata.
Sursa: www.agerpres.ro