Iaurtul, un aliment esential pentru sanatate

iaurtAlimentatia in cadrul stilului de viata este extrem de importanta pentru sanatatea noastra, putand avea efecte benefice sau, dimpotriva, efecte negative.

Gustul este, intradevar, foarte important, dar alegerile noastre alimentare trebuie fundamentate in primul rand pe aportul nutritiv echilibrat si siguranta alimentului.
Iaurtul este unul dintre produsele care fac parte dintr-o alimentatie sanatoasa. Si totusi, acesta nu se afla printre alimentele prezente constant pe mesele romanilor, tara noastra situandu-se pe ultimul loc in Europa la consumul de iaurt.

Specialistii in nutritie spun ca includerea iaurtului in alimentatia zilnica poate avea efecte benefice pe mai multe planuri, acesta fiind o sursa de calciu si alti nutrienti esentiali, necesari pentru crestere si buna functionare a organismului.

„Iaurtul este un aliment cu densitate nutritionala foarte buna si contine mai multi nutrienti esentiali, absolut necesari pentru o buna sanatate: proteine de calitate superioara, calciu, fosfor, potasiu, zinc, bacterii lactice active. Iaurtul se poate integra foarte usor in alimentatia zilnica, la orice varsta. Il putem consuma dimineata, la micul dejun, peste zi, putem alege un iaurt cu fructe ca desert sau la gustarea dintre mese, iar seara, iaurtul simplu poate fi consumat inainte de culcare, dupa o cina usoara”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

In plus, iaurtul are un rol important in mentinerea sau refacerea florei intestinale si are efecte benefice asupra functionarii sistemului digestiv, mai spun specialistii.
„Sanatatea digestiva este foarte importanta ca sa ne bucuram de viata si sa fim eficienti la locul de munca. In functionarea sistemului digestiv, flora intestinala are un rol important. Datorita continutului de bacterii lactice active, iaurtul, mai ales cel probiotic, ajuta la mentinerea sau refacerea florei intestinale, pentru ca sistemul digestiv sa functioneze corect. Consumul zilnic de iaurturi probiotice este esential, nu doar ca sursa de bacterii vii, dar si pentru alti nutrienti importanti”, a declarat prof. univ. dr. Dan Dumitrascu, Medic primar gastroenterolog, Presedinte Onorific al Societatii Romane de Neurogastroenterologie.

De altfel, un studiu realizat de catre cercetatorii de la Centrul de Medicina Integrala (UCLA) din Los Angeles arata ca includerea iaurtului probiotic in alimentatia zilnica poate avea o influenta pozitiva asupra activitatii unor zone ale creierului.
Potrivit acestuia, prin efectele benefice exercitate la nivelul intestinului, care gazuieste sistemul nervos enteric, iaurtul probiotic poate influenta regiuni cerebrale responsabile de starea emotionala si sensibilitatea la durere.
Concret, la femeile care au consumat iaurt probiotic timp de patru saptamani s-a constatat o imbunatatire in activitatea cerebrala, exprimata printr-o reactivitate mai scazuta la stimuli emotionali negativi.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.