Un consum crescut de iaurt este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2, arata mai multe studii, printre care si unul foarte recent condus de cercetatorii de la Universitatea Cambridge. Desi deocamdata nu exista o explicatie exacta a mecanismelor prin care iaurtul reduce riscul de diabet zaharat, nimeni nu poate nega impactul benefic al acestui aliment simplu si gustos asupra sanatatii.
Legatura dintre reducerea riscului de diabet zaharat tip 2 si consumul de lactate, in general, si de iaurt, in special, a reprezentat subiectul a numeroase cercetari.
De exemplu, studiul EPIC-Interact, realizat cu participarea a mai mult de 16.000 de persoane din opt tari europene, a demonstrat ca un consum mai mare de produse lactate fermentate (branza, iaurt si lapte fermentat) este asociat cu un risc de diabet tip 2 cu 12% mai mic.
De asemenea, studiul EPIC-Norfolk, publicat in 2014 in revista Diabetologia, a demonstrat ca persoanele care consuma regulat produse lactate fermentate cu un continut scazut de grasime (iaurt, branza proaspata – respectiv 4-5 portii de 125 g pe saptamana) au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet zaharat tip 2.
In cazul consumului regulat de iaurt, reducerea riscului de diabet zaharat a fost chiar mai mare, de 28%.
Cercetarea a cuprins 4.000 de subiecti, care au fost urmariti pe o perioada de 11 ani.
„Iaurtul este un aliment cu numeroase beneficii pentru sanatate, fiind clasat pe locul doi dupa legume si fructe in topul alimentelor dense in nutrienti. Prin urmare, nu este de mirare ca o dieta bogata in iaurt are un rol important in prevenirea diabetului zaharat. Lactatele, deci si iaurtul, sunt o sursa bogata de calciu si magneziu, iar aceste minerale sunt recunoscute pentru sustinerea functiei celulelor pancreatice si a sensibilitatii la insulina”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, adaugand ca inlocuirea unei gustari nesanatoase dintre mese cu un iaurt reprezinta o metoda eficienta si deloc constisitoare de a reduce riscul de diabet zaharat tip 2 si de a ne mentine sanatosi.
Una dintre concluziile studiului EPIC-Norfolk este ca inlocuind in dieta zilnica o portie de chips-uri cu un iaurt s-a redus riscul de diabet tip 2 cu 47%.
Totodata, iaurtul este considerat un aliat de incredere si in lupta cu kilogramele in plus.
Consumul de iaurt, ca parte a unei diete controlate caloric, este asociat in cea mai mare masura cu pierderea in greutate, atat la femei, cat si la barbati.
Acesta este si motivul pentru care medicii nutritionisti recomanda consumul zilnic de iaurt.
Soțul meu are diabet și aș dori să-mi spuneți ce iaurt este bun pentru diabet