Iaurtul probiotic, aliat pentru sanatate

iaurt-probiotic-farfuriePeste 31% dintre romanii adulti sunt obezi, iar peste 34% sunt supraponderali, potrivit studiului PREDATORR, 2013 – 2014.

„In intreaga Europa cresterea prevalentei obezitatii starneste ingrijorare. Daca fenomenul nu va fi controlat cat mai curand, in anul 2030 Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca majoritatea europenilor vor avea greutatea corporala peste cea normala. Excesul ponderal este factor cauzator sau favorizant pentru maladii grave, precum cele cardiovasculare, diabet, unele forme de cancer, la care se adauga afectiunile articulare – aspecte care afecteaza calitatea vietii si necesita fonduri tot mai mari alocate sanatatii publice. Este nu doar necesar, ci chiar urgent sa adoptam un stil de viata si alimentar sanatos”, a declarat, printre altele, prof. dr. Mariana Graur, presedinte al Societatii de Nutritie din Romania.

Denumite sugestiv, de la cuvintele din limba greaca „pro” si „bios” care inseamna „pentru viata”, probioticele sunt, de fapt, bacterii sau fermenti benefici.

Un adult are o flora intestinala care numara 100 000 miliarde de bacterii. Bifidobacteriile sunt cele mai cunoscute si studiate bacterii probiotice.

Cantitatea de bifidobacterii reprezinta aproximativ 80% din flora intestinala la sugarul alimentat la san, dar se diminueaza la adult, din cauza mai multor factori: alimentatia nepotrivita, stresul, tratamentele cu antibiotice, consumul de alcool, inaintarea in varsta etc.

Probioticele sunt deci microorganisme vii care aduc beneficii pentru sanatate atunci cand sunt consumate in mod regulat, echilibrand flora intestinala.

„Cercetarile recente, folosind mijloace moderne de investigare, arata ca structura florei intestinale la indivizii obezi difera de cea a indivizilor normo-ponderali. Este inca un semnal ca mentinerea unei flore intestinale diverse si echilibrate, prin consum de alimente probiotice, poate avea un rol foarte important in sanatate si calitatea vietii”,  declara si dr. Anne Boucquiau.

Iaurtul, aliment valoros, bine echilibrat nutritional, este o sursa naturala de calciu si proteine de calitate superioara si furnizeaza bacterii probiotice, care contribuie la mentinerea unei flore intestinale normale.

Mai mult decat atat, conform studiilor clinice recente, consumul frecvent de iaurt, in cadrul unei diete controlate caloric, determina o pierdere mai mare in greutate – atat la femei, cat si la barbate,  indeosebi la nivelul tesutului adipos abdominal, fiind benefic in reducerea riscului de exces ponderal si obezitate.

Chiar in conditiile unei diete de tip vestic, care include alimente concentrate in grasimi, zaharuri, sare, consumul de iaurt s-a demonstrat a fi benefic pentru mentinerea greutatii corporale normale.

De asemenea, exista dovezi solide privind beneficiile iaurturilor probiotice pentru sistemul digestiv.

Datorita numeroaselor beneficii, iaurtul este recomandat in orice dieta, adaptata oricaror nevoi nutritionale sau patologii, la orice varsta.

Iaurtul poate fi integrat foarte usor in alimentatia zilnica la orice masa.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.