IACB 2017 – eveniment dedicat specialistilor si parintilor care traiesc cu autismul zi de zi

Conferinta organizata de catre AITA – Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism in perioada in 27 – 29 octombrie, a adus la  Bucuresti parinti, specialisti, persoane cu autism, reprezentanti ai ONG-urilor din tara, 36 de lectori romani si 4 lectori internationali.

 

Evenimentul a adus in discutie terapiile de care au nevoie persoanele cu autism, servicii, identificand nevoi, solutii, resurse, in lucrari complex documentate dar care au adus prin abordarea lectorilor, atat dovezi stiintifice cat si emotie si, mai ales inspiratie.

Evenimentul a debutat cu prezentarea Danielei Gavankar, coordonatorul stiintific al conferintei, si presedinte AITA, care a adus in discutie alternativele de terapie accesibile in Romania pentru copiii cu autism, a facut o invitatie la parteneriat tuturor celor implicati in domeniu si, mai ales, a oferit o perspectiva diferita asupra schimbarii.

„Terapia autismului nu presupune o singura abordare, nu are o solutie universal valabila, si uneori aflarea celei mai potrivite abordari nu este usoara. A avea informatiile potrivite despre alternativele in educatie si terapie la momentul in care ai nevoie de ele reprezinta un avantaj de care parintii pot profita atunci cand inteleg ca exista multiple abordari. Atunci cand una sau alta dintre abordari nu este potrivita, exista si alte optiuni valoroase care pot fi luate in discutie.”

Conferinta, in ansamblul ei, a fost gandita ca o manifestare stiintifica dar si ca o invitatie la parteneriat, in care toti cei implicati sa participe si sa isi poata afirma punctul de vedere.

A avut un grad mare de interactivitate intre toti cei de fata la eveniment, transformand astfel o conferinta formala intr-o ocazie relaxata de a pune intrebari, si un mediu propice pentru a duce in discutie experientele personale din viata cu autismul.

Prin interventiile sale inspirationale, doamna Gina Davies din Marea Britanie, specialist cu peste 20 de ani de experienta in  lucrul cu persoanele cu autism, a adus resurse si speranta atat parintilor cat si specialistilor din domeniu, avand prezentari cu rezultate dovedite stiintific si foarte original demonstrate, producand un val de simpatie in randul tuturor participantilor.

Tema centrala a prezentarilor sale a fost legata de atentie si cum sa crestem durata si stabilitatea atentiei la copiii cu autism, cooperarea si nu in ultimul rand imbunatatirea stimei de sine si a starii psihice generale a copiilor cu autism.

Specialistii din Norvegia, Petter Naess si Gabriela Vilhelmsen, au abordat teme de mare interes pentru cei prezenti, legate de implicarea in terapia copilului a tuturor celor din jurul copilului, cooperarea care ar trebui sa existe intre educatori, medici, parinti, specialisti, vecini, vanzatori, etc in beneficiul copilului si familiei, despre joc si socializare si despre terapia parintilor, teme foarte asteptate deopotriva de familiile prezente dar si de catre specialistii prezenti la eveniment.

Toate cele trei zile au fost incarcate de emotie, de marturii si declaratii ale persoanelor cu autism sau ale familiilor copiilor cu autism, care au facut ca evenimentul sa fie unul valoros, axat pe problemele reale, autentice ale vietii cu autism.

Temele abordate au adus in discutie terapia tulburarilor de limbaj la persoanele cu autism, invatarea scris-cititului, terapia si suportul parintilor, terapia de cuplu si individuala, terapia si abordarea fratilor copiilor cu autism, terapiile senzoriale, kinetoterapia, abordarile cu pictograme, teme referitoare la adultii cu autism.

Evenimentul a fost acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.