Hepatita E afecteaza in fiecare an 20 de milioane de persoane si cauzeaza 57.000 de decese, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Boala este produsa de virusul hepatitei E si se vindeca de cele mai multe ori in 4-6 saptamani. In anumite conditii, poate evolua spre insuficienta hepatica si poate determina decesul bolnavului.
Factori de risc in infectia cu virusul hepatitei E
Cele mai multe cazuri de hepatita E apar in zonele cu conditii igieno-sanitare precare. Au fost raportate epidemii de Hepatita E in Asia, Estul Mijlociu, Africa, America Centrala precum si in taberele de refugiati sau in conditiile unor dezastre naturale.
Transmiterea infectiei
Virusul hepatitei E se transmite pe cale fecal-orala, prin apa contaminata, ingerarea unor produse animale insuficient preparate termic sau consumul de crustacee. Omul bolnav poate transmite infectia. Perioada de incubatie este de 15-60 zile de la expunere.
Simptome
Copiii infectati sunt, in general, asimptomatici sau prezinta putine simptome. Se considera ca, in multe cazuri, boala se vindeca spontan, fara a fi diagnosticata, mai ales la copii.
In schimb, la adultii cu varsta intre 15 si 40 de ani, hepatita E se manifesta prin simptome sugestive precum icter, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale, greata, varsaturi, dureri articulare si febra.
Persoane cu risc in hepatita E
Femeile insarcinate care iau virusul risca sa faca o forma severa a bolii in al treilea trimestru de sarcina. In aceste cazuri, se inregistreaza o mortalitate de 10-30%.
Bolnavii cu afectiuni cronice ale ficatului pot prezenta decompensari grave, uneori letale, in cazul suprainfectiei cu virusul hepatitei E.
Center for Disease Control and Prevention (CDC) avertizeaza ca, in tarile dezvoltate, au fost inregistrate cazuri de hepatita E cu progresie spre hepatita cronica, dar numai in cazul persoanelor aflate sub tratament imunosupresiv post-transplant.
Recomandari terapeutice
In conditii normale, boala se vindeca spontan, fara tratament. Se recomanda repaus, dieta echilibrata, evitarea alcoolului si tratament hepatoprotector. Nu exista o terapie antivirala specifica pentru hepatita E.
Spitalizarea este indicata in cazurile severe sau in cazul gravidelor infectate.
Preventia in hepatita E
Se recomanda evitarea conditiilor igienico-sanitare precare si, foarte important, accesul la apa potabila necontaminata.
La nivel individual, se recomanda respectarea masurilor de igiena, spalarea pe maini cu apa curata mai ales inainte de masa.
In cazul calatoriei in zone endemice, se va evita consumul de apa neimbuteliata. De asemenea, se recomanda evitarea consumului de fructe, legume nedecojite in cazul in care calatoriti in zone cu risc in bolile infectioase.
Conform OMS, in 2011 a fost produs primul vaccin impotriva infectiei cu Hepatita E in China, vaccin care momentan nu este disponibil la nivel global.
Autor: dr. Elena Costiug, medic primar de medicina familiei, Cluj-Napoca
În România au fost semnalate cazuri de Hepatită E? Poate fi diagnosticată Hepatita E prin analize de laborator?