Centru European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) a anuntat, marti, ca numarul cazurilor de hepatita acuta de origine necunoscuta la copii a ajuns la 190, potrivit agentiei EFE.
”Sunt investigatii in desfasurare in toate tarile care au confirmat cazuri, dar deocamdata cauza acestei hepatite este necunoscuta”, a declarat la o conferinta de presa medicul Andrea Ammon, directoarea ECDC, citata si de Agerpres.
Potrivit oficialului ECDC, o posibila cauza ar putea fi o legatura cu o infectie provocata de un adenovirus. In orice caz, investigatiile au exclus prezenta vreunuia din virusii hepatici cunoscuti pana in prezent, respectiv virusii A, B, C, D si E.
In Marea Britanie, tara unde au fost semnalate primele cazuri de imbolnavire cu aceasta hepatita de origine necunoscuta, au fost confirmate pana in prezent peste o suta de cazuri. Alte circa 40 au fost descoperite in zece state membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European, la care se adauga cele confirmate in SUA si Israel
”Cu atatia factori necunoscuti, este dificil de efectuat o evaluare a riscului, dar impactul este ridicat”, a mai spus sefa ECDC, facand referire la faptul ca aproximativ 20 de copii au necesitat transplant hepatic, potrivit surselor citate,
De asememea, ea a a confirmat ca nu s-a descoperit nicio legatura intre aceste cazuri de hepatita si calatorii.
Ministerul Sanatatii a transmis ca si in Romania a fost confirmat un astfel de caz.
“Cazul raportat de Romania este al unei fetite in varsta de 5 ani, internata la un spital de specialitate in data de 4 aprilie. Nu a fost detectata nici o infectie virala activa, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabila, primeste medicatie simptomatica si este in continuare spitalizat. Copilul nu a calatorit in strainatate si nu are nici o legatura epidemiologica cu alt caz raportat catre OMS Europa. Raportarea a avut la baza definitia OMS de caz probabil, care se refera la insuficienta hepatica, transaminaze >500 UI si icter la un copil la care nu exista markeri de infectie virala hepatica.”, a informat ministerul Santatii.
Etichete: hepatita la copii, hepatita necunoscuta copii, ECDC