Pentru prevenirea imbolnavirilor de gripa, Ministerul Sanatatii a solicitat directiilor de sanatate publica sa se asigure ca unitatile sanitare din subordine instituie toate masurile necesare pentru protectia personalului si a pacientilor.
Astfel, managerii de spitale au obligatia sa se asigure ca sunt respectate cu strictete masurile igienico-sanitare in unitatile sanitare si ca personalul medical are la dispozitie si poarta echipamentul de protectie.
De asemenea, Ministerul Sanatatii a solicitat directiilor de sanatate publica sa prezinte in cel mai scurt timp o situatie a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripa existente in spitale si, dupa caz, sa solicite suplimentarea stocurilor, astfel incat sa fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacientilor internati.
In acest moment exista stocuri de anitivirale specifice pentru gripa la producatori, care sa permita si farmaciilor cu circuit deschis aprovizionarea cu aceste medicamente pentru populatie.
Ministerul Sanatatii recomanda tuturor farmaciilor sa se aprovizioneze cu medicamentele si produsele necesare preveniri si tratarii gripei.
„Avand in vedere ca s-a reluat activitatea prescolara si scolara, este necesar ca in gradinite si scoli, in fiecare dimineata, cadrele medicale sa realizeze un triaj, astfel incat sa poata fi evitata raspandirea virusului gripal. De asemenea, cadrele didactice, in cazul in care au suspiciuni legate de starea de sanatate a copiilor, trebuie sa semnaleze cadrelor medicale acest lucru” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.
Ministerul Sanatatii recomanda populatiei care prezinta semne de boala sa se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare si instituirea unui tratament corect.
Dat fiind ca sezonul de gripa se estimeaza ca va dura pana la finalul lunii martie si chiar inceputul lunii aprilie, specialistii recomanda vaccinarea ca cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirii cu virusurile gripale.
De asemenea, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa.
O alta modalitate de a preveni raspandirea virusului gripal este izolarea la domiciliu in cazul diagnosticarii cu gripa si evitarea contactului cu alte persoane.
Suntem in plin sezon de gripa de aproximativ doua saptamani, dar, conform specialistilor, inca nu este vorba despre o epidemie de gripa, care se instituie in conditiile in care exista o crestere de 20% cazuri gripa fata de prognoza asteptata.
Conform statisticilor INSP, in saptamana 29.01.2018 – 04.02.2018, numarul cazurilor de imbolnavire cu infectii respiratorii si gripa a inregistrat o crestere fata de saptamana precedenta. Exista focare locale de gripa in Bucuresti, Constanta, Iasi cu tendinta de extindere regionala si cazuri sporadice in unele judete.
De la inceputul sezonului 2017-2018 au fost inregistrate 22 decese confirmate cu virus gripal.
Ultimele 4 cazuri de deces cauzate de gripa au fost confirmate astazi, 12 februarie, astfel:
8 februarie – o femeie de 65 de ani din judetul Calarasi;
10 februarie – un barbat in varsta de 67 de ani din Bihor;
11 februarie – o femeie de 63 de ani din Arad;
12 februarie – un barbat in varsta de 48 de ani din judetul Iasi.
In toate cele patru cazuri existau conditii medicale preexistente, iar persoanele nu erau vaccinate antigripal.
Citeste 5 mituri si intrebari legate de gripa si vaccinarea antigripala