Femeile insarcinate care au un ritm de viata stresant, au un risc mai mare de a da nastere unor copii cu greutate mica, mai ales daca sunt expuse la substante toxice, asta in in comparatie cu alte gravide care nu sunt la fel de stresate si care intra in contact cu acelasi tip de mediu.
Acesta este concluzia unui nou studiu realizat in Statele Unite, citat de Xinhua.
Aceasta cercetare, potrivit oamenilor de stiinta, demonstreaza ca efectele poluarii din atmosfera asupra greutatii scazute la nastere sunt accentuate atunci cand sunt asociate cu stresul.
De altfel, aceasta este prima care analizeaza impactul combinat al stresului si al substantelor chimice din mediul inconjurator asupra dezvoltarii fetale.
Potrivit sursei citate, studiul se bazeaza pe o trecere in revista sistematica a 17 studii realizate pe oameni si pe 22 de studii efectuate pe animale privind asocierile dintre cei trei factori.
Autori sunt mai multi oameni de stiinta de la Universitatea Berkeley si de la Universitatea San Francisco, ambele din California, Statele Unite.
„Se pare ca stresul ar putea amplifica efectele expunerii la substante chimice asupra sanatatii, ceea ce inseamna ca pentru unii oameni acestea devin si mai toxice”, a declarat Tracey Woodruff, conducatoarea cercetarii, potrivit Agentiei Xinhua.
Acest studiu a fost publicat in urma cu cateva zile in jurnalul stiintific „PLOS ONE„.