Ce trebuie sa fac daca am colesterolul crescut?
1. Modificarea stilului de viata
Este cel mai important pas si, de multe ori, este suficient pentru a preveni cresterea colesterolului in sange si aparitia bolilor cardio- vasculare.
2. Evitati fumatul
Fumul de tigara reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de risc cardiovascular. Nefumatorii pot fi si ei afectati, in cazul in care se expun pasiv la fumul de tigara. Exista si o veste buna, aceea ca riscul cardiovascular al fumatorilor incepe sa scada odata ce se opresc, indiferent de cat de mult au fumat, si ajunge la jumatate la un an de la renuntarea la fumat.
3. Mancati sanatos
Aproximativ un sfert din cantitatea totala de colesterol din sange provine din alimentatie. In consecinta, este recomandat ca procentul de grasimi din alimentatie sa nu depaseasca 25-35% din numarul total de calorii zilnice.
Important este ca grija pentru o alimentatie corecta sa intre in educatia copiilor si a tinerilor, evitand astfel aparitia mai tarziu a unor boli grave: obezitatea, diabetul zaharat, dislipidemiile, hipertensiunea arteriala, toate favorizand, in final, bolile severe de inima.
Care sunt tipurile de grasimi, ce fac ele si in ce alimente se gasesc?
Grasimile pot fi clasificate in „rele“ si „bune“
Grasimile „rele“ sunt:
1.Grasimile saturate:
• sunt cele mai nocive;
• se consuma in cantitati semnificative in alimentatia din tara noastra.
2.Grasimile hidrogenate: in timpul procesarii industriale a alimentelor, unele grasimi sufera un proces chimic numit „hidrogenare“, prin care se modifica structura lor chimica. Grasimile lichide devin astfel solide (de exemplu, uleiul, care este o grasime lichid`, devine solid in margarina). Aceste grasimi cresc nivelul de colesterol.
3.Grasimile nesaturate „trans“:
• fac parte din clasa grasimilor nesaturate, dar „rele“;
• se formeaza adesea in procesul de hidrogenare (vezi mai sus);
• cresc colesterolul total, LDL colesterolul si scad HDL colesterolul, crescand semnificativ riscul de boli cardio-vasculare;
• se prescurteaza TFA si, de obicei, sunt trecute pe etichetele produselor alimentare care le contin, pentru a putea fi usor recunoscute.
Grasimile „bune“ sunt: grasimile nesaturate „cis“ (denumite asa dupa structura lor chimic`). Acestea sunt de mai multe feluri:
– polinesaturate: sunt o parte esential` din mesele zilnice; scad LDL colesterolul, insa scad si HDL colesterolul (colesterolul protector!).
– mononesaturate: scad LDL colesterolul; au insa avantajul ca nu scad nivelul de HDL colesterol.
– acizi grasi omega-3 polinesaturati: sursa cea mai importanta de grasimi „bune“, care scad nivelul de LDL colesterol, impiedica formarea cheagurilor de sange in vase si imbunatatesc memoria si concentrarea (de recomandat a se consuma la orice varsta!).
Este mai buna margarina decat untul?
Studii recente, care au aratat efectele daunatoare ale grasimilor nesaturate „trans“ (TFA), au ridicat un semn de intrebare cu privire la siguranta consumului de margarina.
Aceasta contine o cantitate mare de colesterol si de grasimi nesaturate „trans“ (TFA), favorizand astfel formarea placilor de aterom pe vasele de sange (depunerea de grasimi in peretii vaselor, cu ingrosarea lor, ingustarea vasului ramas si blocarea acestuia).
De aceea, se recomanda sa mancati mai degraba cantitati mici de unt sau margarina lichida (care nu este hidrogenata).
Buna ziua!Spuneti-mi va rog,cum se trateaza extrasistolele?