Exista risc de cancer pulmonar chiar si in ceea ce presedintele Societatii Romane de Pneumologie, Florin Mihaltan numeste “fumatul la mana a treia”. Asta inseamna inhalarea fumului de tigara impregnat podele, ziduri sau haine.
„La fumatorii pasivi depinde de spatiul in care se produce, numarul de fumatori, numarul de tigari fumate si in masura foarte mica, de ventilatie. Deci, in functie de aceasta expunere, la cancerul bronhopulmonar poate sa creasca cu 30 pana la 50 % acest risc de a face un cancer ca fumator pasiv. Dar acum, in ultimul timp, marota in zona asta este fumatul la mana a treia. Fumatul la mana a treia inseamna tot ce intra in podele, ziduri, haine, care si aceea creeaza o expunere suplimentara”, a spus presedintele SRP, profesor doctor Florin Mihaltan.
Tot potrivit acestuia, citat de Agerpres, fumatul pasiv „da foarte multe limfoane si leucemii la copii”.
Fumatorii care au in familie alti fumatori pe linie descendenta, au un risc mai mare de a face cancer pulmonar.
„Mai e un lucru si mai interesant. Efectul fumatului se transmite si la a doua generatie. Deci, bunicul dumneavoastra a fumat, mama nu a fumat, dumneavoastra nu fumati, dar impactul fumatului bunicului se transmite si la dumneavoastra prin modificarile epigenetice. Deci lucrurile sunt extrem de complicate si extrem de grave sub aspectul fumatului”, a declarat si dr. Dorin Vancea, presedintele Sectiunii de Cancer Bronhopulmonar al SRP, citat tot de Agerpres.
In Romania, incidenta cancerului pulmonar este de 40 % la mia de locuitori.
Tara noastra ocupa un loc fruntas in Europa la incidenta acestei boli.
123 de profesori in pneumologie si reputati experti in domeniu la nivel mondial, dintre care 26 de speakeri internationali, au prezentat in aceste zile cele mai noi informatii din domeniul patologiei respiratorii in cadrul Congresului National al Societatii Romane de Pneumologie 2014, care a avut loc la Sibiu.