Fondurile pentru analize compensate la clinicile si spitalele din provincie, mai ales, se termina in primele zile ale lunii.
Pacientii care nu apuca sa faca investigatiile recomandate de medic, sunt programati uneori si peste cateva luni.
Proprietarii clinicilor private din tara se plang ca mare parte din fonduri ramane in Bucuresti.
La Alba Iulia, spre exemplu, fondul pentru analize compensate pentru urmatoarele trei luni s-a terminat in primele sapte zile, iar proprietarii laboratoarelor spun ca banii nu sunt impartiti echitabil.
„In provincie, unde sunt 90% din asigurati, ajunge cam 60% si restul de 40% din bugetul pentru paraclinic este repatizat in Bucuresti. De exemplu, la acest moment, la centrul nostru medical sunt pe lista de asteptare, nu programari, pe lista de asteptare, peste 700 de pacienti, care asteapta sa fie programati in iunie, iulie”, a declarat proprietarul unei clinici private, Andrei Barbu, conform Digi24.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate spune ca banii sunt repartizati in baza unor criterii stricte.
„Alocarea fondurilor pentru casele judetene de asigurari de sanatate variaza in functie de numarul de furnizori de servicii si de tipul de servicii contractate cu acestia, de capacitatea tehnica si de resursele umane ale furnizorilor, de adresabilitatea pacientilor catre un furnizor sau altul, de numarul de specialisti din judet pe domeniile de asistenta medicala, de morbiditate si nu in ultimul rand de solicitarile caselor de asigurari de sanatate si de istoricul alocarilor”, a precizat CNAS pentru Digi24.
In centrele medicale din Brasov pentru analize compensate se fac deja programari pentru mai sau iunie, iar la Craiova s-au facut programari pana la sfarsitul anului.