Fertilizarea in vitro (FIV), pas cu pas



Intre copilul conceput prin FIV si cel procreat pe cale naturala nu exista nicio diferenta. Mai mult, atunci cand timpul trece iar minunea numita copil nu apare, poate ca veti lua in calcul varianta unei proceduri de fertilizare in vitro care sa va implineasca dorinta de a deveni parinti. Despre etapele acestui proces si tot ceea ce implica el am discutat cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Anca Rusen

Fertilizarea in vitro (FIV) este o metoda de reproducere umana asistata medical care presupune crearea embrionului in afara corpului uman. In clinicile de profil, la FIV se apeleaza dupa ce tratamentele clasice de fertilitate sau alte metode de reproducere asistata, cum ar fi inseminarea artificiala, au esuat.

“FIV se recomanda mai cu seama cuplurilor in care femeia prezinta unele anomalii, cum ar fi lipsa trompelor uterine, sufera de boli precum endometrioza, dar si cuplurilor in care barbatul are probleme grave de infertilitate. Eficienta procedurii este data de tipul de diagnostic pe care il are cuplul. Sunt cazuri in care femeia nu mai are deloc rezerva ovariana, se poate confrunta cu menopauza precoce si atunci se apeleaza la fertilizare in vitro cu ovocite donate”, ne-a spus Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Analize necesare
Medicul ne-a mai spus si ca o data ce diagnosticul a fost pus si s-a ajuns la concluzia clara ca este nevoie de FIV, cuplul mai face un set de analize, necesare inaintea procedurii. Astfel, de la ambii parteneri este nevoie de analizele de sange necesare pentru depistarea hepatitelor B si C dar si pentru depistarea HIV. In plus, femeia trebuie sa aiba facuta recent o analiza a secretiilor si culturilor de col, precum si un test Papanicolau. Pentru ca stimularea ovariana implica dozarea de hormoni, inaintea acestei etape este necesar un profil hormonal al femeii. Iar inaintea colectarii ovocitelor, pentru ca operatiunea presupune o anestezie generala usoara, este nevoie de o coagulograma, o electrocardiograma, determinarea RH si grupa sanguina si hemograma completa.

Principalele etape ale procedurii de fertilizarea in vitro
Andreas Vythoulkas, ne-a spus ca procedura FIV se realizeaza in mai multe etape si anume: stimularea ovariana, colectarea ovocitelor, fertilizarea acestora cu materialul seminal provenit de la sot sau de la donatorul ales. Ultima operatiune este transferul embrionar.

Stimularea ovariana
Stimularea ovarelor se face printr-o terapie medicamentoasa specifica, astfel incat acestea sa produca mai multi foliculi, cu scopul de a obtine mai multe ovule. Foliculul este o capsula mica plina cu lichid, in interiorul careia se dezvolta si se maturizeaza ovulul. Multiplicandu-i, vor rezulta mai multi embrioni care, dupa fertilizare, sporesc sansele obtinerii unei sarcini reusite.

Monitorizarea numarului si a cresterii foliculilor in timpul tratamentului se realizeaza prin ecografie transvaginala si cu ajutorul unor teste hormonale din sange. Aceste analize permit stabilirea momentului propice pentru recoltarea ovocitelor.
Tratamentul medicamentos destinat producerii si maturizarii foliculilor ca si dozajul acestuia trebuie adaptat si individualizat in functie de vârsta, de reactia ovarelor, dar si de nevoile fiecarui cuplu. Exista cazuri in care stimularea ovariana este un esec, unele femei fiind in imposibilitate de a produce mai multi foliculi, chiar si cu ajutorul medicamentatiei.

Colectarea ovocitelor
Se realizeaza dupa incheierea monitorizarii maturarii foliculare, iar procedura se numeste punctie foliculara transvaginala.

Extragerea ovocitelor se realizeaza sub ghidaj ecografic. Este o procedura scurta, dureaza in medie aproximativ 20 de minute, timp in care pacienta nu simte nimic, pentru ca se realizeaza sub o anestezie generala usoara.

Anestezia este diferita de cea practicata in cazul operatiilor clasice, revenirea este mai rapida, iar dupa o perioada de doua ore de repaus pacienta poate pleca acasa. Complicatiile sunt foarte rare, insa este indicat ca 12 ore inaintea recoltarii sa nu se consume alimente si nici sa se bea apa.

Fertilizarea
Ovocitele, colectate de embriologi din lichidul folicular, sunt depozitate intr-o cultura speciala, in incubatoare. Imediat dupa recoltarea ovocitelor, partenerul va trebui sa doneze materialul seminal. Daca barbatul are probleme in ceea ce priveste donarea materialului seminal in momentul respectiv, se poate utiliza material seminal disponibil, donat in zilele precedente, dar pastrat in conditii speciale, in laborator.

Fertilizarea este una dintre cele mai importante etape din cadrul intregului proces. La capatul acestei proceduri se va sti care este numarul embrionilor care pot fi transferati ulterior in uter. Aici intervin in primul rand pregatirea embriologilor, pe de o parte, si dotarile laboratorului de embriologie pe de cealalta parte, doua aspecte foarte importante pentru reusita intregii proceduri.

Embriotransferul
In continuare medicul specialist obstretica – ginecologie ne-a mai spus ca dupa fertilizare, embrionii sunt transferati in uter cu ajutorul unui cateter foarte subtire. Embrionii sunt amplasati la baza uterului. Foarte important de retinut este faptul ca transferul embrionar se realizeaza la 2-6 zile dupa punctia foliculara si dupa prelevarea ovulelor. Este un proces complet nedureros, care nu necesita nici o forma de anestezie, o procedura asemanatoare unei consultatii ginecologice.

Pentru a stabili numarul de embrioni care se doresc transferati, este necesara o discutie a cuplului cu medicul si cu specialistii embriologi. Se transfera, de obicei, 2- 4 embrioni, acest transfer fiind influentat de varsta femeii, de istoricul cuplului si de numarul de incercari la care a fost supus pentru obtinerea unei sarcini, dar si de ce riscuri sunt pentru a aparea o sarcina multipla.

Dupa transfer
“Este recomandabil sa se stea un timp la orizontala. Apoi, 48 de ore, trebuie evitat efortul. Nu s-a demonstrat pana acum ca odihna stricta ajuta la implantarea embrionului, asa ca cel mai bine este sa aveti o perioada un mod de viata linistit, fara nici un fel de exces. Succesul sau esecul unei astfel de proceduri este confirmat cu ajutorul unei analize de sarcina din sange, Bhcg, care se realizeaza la 14 zile de la punctia foliculara. Urmeaza, deci, o perioada destul de grea din punct de vedere psihologic, de asteptare, pentru care e bine sa va inarmati cu rabdare sau cu lucruri placute de facut” a incheiat Andreas Vythoulkas.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Iulia Balaci spune:

    Buna seara mâine ma pregătesc de preluarea ovocitelor , iar astăzi am avut relații intime cu soțul meu …poate influența negativ procedura de mâine ? Mulțumesc frumos!

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.