Fertilizarea, a treia etapa a unui FIV


Fertilizarea este a treia etapa a FIV-ului. Despre complexitatea acestei proceduri si despre modul in care ea se desfasoara, ne-a povestit dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Anca Rusen

Ovocitele, colectate de embriologi din lichidul folicular, sunt depozitate intr-o cultura speciala, in incubatoare. Este foarte important ca imediat dupa recoltarea ovocitelor, partenerul sa doneze materialul seminal. In cazul in care barbatul se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste donarea materialului seminal in momentul respectiv, se poate utiliza material seminal disponibil, donat in zilele precedente.

Doua metode de fertilizare in vitro

Exista doua metode de fertilizare in vitro care se efectueaza in laborator:

Prima metoda este una simpla. Ovulul este pus in contact cu un numar mare de spermatozoizi, iar unul dintre acestia va penetra zona pellucida (de protectie) a ovulului si il va fertiliza. Astfel, la cateva ore dupa extragerea ovulelor – dupa ce sperma a fost supusa unui tratament pentru indepartarea lichidului de prostata – si s-au selectat spermatozoizii cu motilitate buna, acestia, impreuna cu ovocitele, sunt amplasati in lichidul cultura (FIV clasic).

Cea de-a doua metoda, se aplica in cazurile de infertilitate masculina (oligospermie) si vizeaza injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului (ICSI). In 16-20 de ore de la efectuarea procedurilor FIV, se realizeaza controlul fertilizarii. Daca fertilizarea a reusit, la microscop pot fi observati doi pronuclei (doua forme rotunde) in interiorul ovulului.
Departamentul de embriologie va putea comunica familiei numarul de ovule fertilizate, precum si ziua si ora la care se va putea face transferul de embrioni. Embrionii sunt tinuti in cultura pana ajung la stadiile de morula sau de blastocist, ceea ce mareste semnificativ sansele obtinerii unei sarcini. Nu toti embrionii formati ajung insa in aceste stadii, ci numai cei mai sanatosi dintre ei, mai precis circa 4 embrioni din 10, realizandu-se astfel o selectie naturala a embrionilor vigurosi.

Injectarea spermatozoidului

Daca exista probleme cu privire la numarul sau la mobilitatea spermatozoizilor, inseminarea se poate realiza cu ajutorul unor tehnici speciale. In prezent este utilizata pe scara larga injectarea intracitoplasmatica a spermei in ovule, cunoscuta drept tehnica ICSI, permisa de evolutia stiintei si de progresul tehnologic.
Aceasta tehnica permite utilizarea materialului seminal de la sot, chiar si in cazurile grave de infertilitate masculina, generate de numarul insuficient de spermatozoizi, de motilitatea redusa a materialului seminal sau de deficitul complet de spermatozoizi din sperma (azoospermie). In trecut, singura solutie a cuplurilor in care barbatii aveau astfel de probleme de infertilitate era utlizarea materialului seminal provenit de la un donator. De asemenea, prin tehnica ICSI pot fi rezolvate acele cazuri in care exista spermatozoizi suficienti din punct de vedere cantitativ dar care, din motive necunoscute, nu se pot fertiliza prin metoda clasica de inseminare in vitro.

Solutii si pentru barbatii care au azoospermie totala

In cazul barbatilor care sufera de azoospermie totala, exista posibilitatea de a recolta spermatozoizi din epididim (PESA) sau prin testicul (TESA), cu ajutorul unui ac fin si sub anestezie locala. Injectarea intracitoplasmatica a spermei reprezinta, in fapt, o interventie chirurgicala microscopica in ovul. Cu ajutorul unui microscop foarte puternic, este capturat cu micro-pipeta un spermatozoid. El este introdus apoi in ovul, efectuandu-se un orificiu in membrana exterioara de protectie a ovulului, mai precis in zona lui transparenta, pellucida.
Aceasta membrana protejeaza ovulul si embrionul nou format, in primele lui zile de viata. De obicei, dupa 2-3 zile de la transferul embrional, pellucida se dizolva, iar embrionul lasat liber se poate implanta in endometru.

Uneori, are loc ecloziunea asistata

Atunci cand membrana exterioara este dura sau foarte tare, embrionul nu se poate elibera usor. In acest caz, cu putin inainte de transferul embrionar, cu ajutorul laserului si la microscop se efectueaza o deschidere artificiala a pellucidei (ecloziunea asistata). Metoda este una micro-invaziva iar necesitatea aplicarii ei apare de cele mai multe ori la femeile cu varste de peste 40 de ani. Ecloziunea asistata ajuta la implantarea eficienta a embrionului in uter si mareste sansele de succes ale fertilizarii.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.