Febra tifoida este cauzata de bacteria Salmonella typhi si se transmite prin consumul de apa sau alimente contaminate de fecale umane infectate. Este o boala cu risc pentru persoanele care calatoresc in Africa, Asia sau America de Sud unde sunt inregistrate cazuri de febra tifoida. Boala este inregistrata si in tarile industrializate, statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) precizand ca sunt inregistrate aproximativ 21 milioane de cazuri anual.
Simptome in febra tifoida
Primul simptom este o febra care creste treptat, urmata de tulburari digestive, dureri de cap, insomnii, si diaree.
Febra poate ajunge pana la 40˚C insotita de o stare de delir.
Specialistii precizeaza ca, desi simptomele pot sa dispara, nu inseamna ca bolnavul este vindecat. El poate fi infectat in continuare cu bacteria Salmonella typhi si o poate transmite altor persoane cu care intra in contact. Riscul contaminarii unui numar mai mare de persoane creste daca persoana infectata lucreaza in locuri publice, in scoli sau gradinite.
Complicatii in febra tifoida
Bolnavul cu febra tifoida poate suferi de tulburari cardiace, colaps cardiovascular, hemoragie intestinala si chiar encefalita.
Masuri de preventie
OMS recomanda ca masuri de preventie vaccinarea impotriva febrei tifoide.
Se recomanda de asemenea masuri igienico-sanitare suplimentare mai ales in calatorii, prin evitarea consumului de apa neimbuteliata, a fructelor si legumelor nedecojite.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) precizeaza ca apa minerala este mai sigura decat cea plata in preventia contaminarii cu bacterii.
De asemenea, recomanda evitarea consumului de cuburi de gheata in bauturi, deoarce exista riscul ca apa inghetata sa fi fost contaminata. Alimentele consumate trebuie sa fi fost gatite anterior, deoarce carnea, pestele crud cresc riscul infectarii.