Febra este un simptom foarte frecvent intalnit in practica medicala. Ea reprezinta cresterea temperaturii corpului peste 37 grade C.
Trebuie sa mergeti la medic ori de cate ori aveti febra, mai ales in cazul copiilor care prin transpiratii se pot deshidra foarte rapid, tinand cont ca medicul trebuie sa caute cu mare atentie semnele si simpomele asociate.
O tuse, o mictiune dureroasa, o durere in gat, o eruptie gtanala sau o raguseala au mare valoare pentru medic pentru a va pune diagnosticul bolii de baza. Febra, prin ea insasi, trebuie sa stiti ca nu este o boala si ca ea intovaraseste alte boli.
Medicul va va face in acelasi timp si un examen integral pentru stabilirea cauzei febrei.
Principalele simptome asociate cu febra:
1.Rinofaringiene: stranut, nas infundat, dureri in gat, rinoree (curgerea nasului), dureri la inghitire, marirea amigdalelor.
2.Laringotraheale: tuse latratoare, raguseasa, suier, respiratii dese si superficiale, dureri faringiene intense, salivatie excesiva, tiraj supracostal, eventual cianoza.
3.Otice : dureri de ureche, spontane si provocate prin tragerea usoara a pavilionului urechii, diminuarea auzului, opacifierea si bombarea timpanului, scurgere.
4.Bronsice: tuse, la inceput seaca, uscata care apoi devine productiva, cu expectoratie purulenta, durere retrosternala, raluri bronsice, usoara dificultate in respiratie, respiratii superficiale, uneori cianoza(poate apare si o tuse accentuata, paroxistica foarte suparatoare).
5.Pulmonare: tuse, dificultati de respiratie, junghi toracic(specific mai ales pentru pneumonie), retractii toracice, raluri crepitante si subcrepitante si radiologic se observa semne de opacifiere pulmonara.
Pentru pleurezie tipice sunt urmatoarele simptome, cum ar fi tuse seaca, dureri toracice, respiratie greoaie, matitate bazala, mobila la miscarile bolnavului.
6.Urinare: dureri la mictiune, mictiuni dese si in cantitate mica, dureri lombare, colicative, mictiuni mai dese nocturne(nicturie), sensibilitatea lojilor renale, senzatia imperioasa de a urina(intalnita mai frecvent la bolnavii de prostata.
7.Digestive: greturi, varsaturi, dureri abdominale difuze sau localizate, balonare, flatuenta, scaune diareice, semne de deshidratare, plenitudine postprandiala, satietate precoce, diminuarea apetitului alimentar.
8.Genitale: dureri pelvine, uneori bilateral, tulburari ale mentruatiei, scurgere vaginala, albicioasa sau sanguinolenta, dureri de spate, uneori hemoragii genitale.
9.Cardiovasculare: dureri toracice, dificultati accentuate de respiratie, scaderea brusca sau cresterea brusca a tensiunii arteriale, palpitatii, transpiratii, cianoza, varice ale membrelor inferioare, oboseala accentuata, stare generala alterata, senzatia de moarte iminenta(apare mai ales in infarctul miocardic), anxietate.
10.Nervoase: dureri de cap, greturi, varsaturi, stare generala alterata, redoarea cefei(durere la mobilizarea gatului), paralizie unilaterala sau totala, tulburari de vedere, tulburari de vorbire, tulburari de orientare temporo-spatiala, tulburari de memorie si de concentrare.
11.Cutanate: eruptii cutanate de diverse forme care apar in bolile eruptive ale copilariei(scarlatina, varicela, rujeola).
Exista totusi, foarte putine cazuri de febra fara o cauza evidenta. Medicul in acest caz va va face mai multe investigatii paraclinice, cum ar fi recoltarea de sange pentru analize de laborator (hemoleucograma, VSH, fibrinogen, PCR, hemoculturi), ecografie, electrocardiografie, examene radiologice, tomografie computerizata.
In urma examenului fizic, examenelor paraclinice medicul va va pune diagnosticul final, caz in care se pune problema internarii sau nu in spital.
Decizia va depinde de starea dumneavoastra clinica, de necesitatea unor investigatii paraclinice suplimentare, de posibilitatile de evolutie a bolii respective, precum si de posibilitatile de ingrijire la domiciliu.
Cazurile care vor fi tratate la domiciliu nu trebuie sa puna in pericol viata dumneavoastra, nu trebuie sa fie contagioase, nu trebuie sa presupuna o evolutie nefavorabila si nici care sa necesite investigatii paraclinice extrem de laborioase.
In orice caz, daca starea vi se inrautateste trebuie sa va adresati de urgenta medicului.