Oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre o crestere a timpului de expunere la ozon si riscul de deces pe termen scurt.
Noile cercetari sugereaza ca, la nivel global, autoritatile ar trebui sa reduca indicii privind valorile limita ale ozonului in aerul respirabil.
Rezultatele, care apar in BMJ (Jurnalul Medical Britanic), sugereaza ca politicile mai stricte de combatere a poluarii aerului ar putea reduce semnificativ rata deceselor.
Poluarea cu ozon
Ozonul (O3 ) este un tip de gaz compus din trei atomi de oxigen.
Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului din SUA (EPA), ozonul are efecte diferite asupra sanatatii, in functie de locul din care provine.
Stratul de ozon din jurul Pamantului protejeaza biosfera de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete solare si, ca atare, este un beneficiu pentru sanatatea umana.
Cu toate acestea ozonul format la nivelul solului (GLO) este toxic si poate genera multiple probleme de sanatate. Este deosebit de periculos pentru persoanele in varsta, copii si persoane cu boli ale plamanilor, cum ar fi astmul.
Potrivit EPA (Agentia Americana de Protectie a Mediului), ozonul format la nivelul solului (Ground-Level Ozone) apare atunci cand poluarea intereactioneaza cu razele solare. Aceasta poluare este produsa de oameni prin arderea unor combustibili fosili, cum ar fi combustibilii arsi de vehicule si centrale electrice.
Potrivit autorilor studiului, „se preconizeaza ca nivelul de ozon va creste odata cu incalzirea globala” si, in consecinta, expertii in domeniu trebuie sa tfaca tot posibilul pentru a constientiza populatia fata de legatura dintre pericolul cresterii nivelului de ozon la nivelul solului si aparitia unor probleme de sanatate.
Cuantificarea efectelor
Autorii studiului noteaza ca, desi multe cercetari ofera dovezi ale efectelor asupra sanatatii cauzate de expunerea la ozon, acestea, de multe ori, nu abordeaza problema cresterii numarului de decese pe termen scurt.
In schimb, studiile s-au concentrat, in special, pe probleme generale de sanatate in aceasta situatie, privite pe termen lung.
Cuantificarea efectelor pe termen scurt ale expunerii la ozon poate fi utila atunci cand vine vorba de conceperea unei politici privind poluarea aerului.
Acest lucru este deosebit de important, avand in vedere ca aceste politici difera semnificativ in intreaga lume.
Conform articolului din BMJ, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sugereaza un prag de ozon de 100 de micrograme pe metru cub de aer (100 μg/m3), Uniunea Europeana a plasat aceasta cifra la 120 μg/m3, Statele Unite sugereaza 140 μg/m3, iar China recomanda 160 μg/m3.
Intelegand efectele ozonului format la nivelul solului asupra numarului deceselor pe termen scurt, autorii studiului spera ca o politica consecventa, bazata pe dovezi, va putea duce la salvarea unui numar semnificativ de vieti in intreaga lume.
Un numar mai mare cu peste 6000 de decese
Echipa internationala a analizat datele din 406 orase din 20 de tari, concentrandu-se pe numarul de decese si efectele mediului inconjurator asupra vietii de zi cu zi. Cercetarile au acoperit perioada intre 1985 -2015.
Identificand nivelurile medii zilnice de ozon, tipurile de particule, temperatura mediului si umiditatea din fiecare locatie pe care au observat-o, au putut identifica o posibila asociere intre modificarile nivelului de ozon si decesele pe termen scurt.
Echipa a descoperit ca o crestere de 10 μg/m3 a nivelului de ozon pe durata a 2 zile a dus la un risc crescut de deces cu 0,18%.
Acest lucru echivaleaza cu 6.262 decese suplimentare in orasele pe care le-au studiat, cauzate de excesul de ozon din aer.
Nivel mai scazut al gradului de poluare
Pe baza datelor de la OMS, echipa a observat ca peste 80% dintre persoanele care locuiesc intr-o zona urbana, cu aer poluat, sunt expuse la niveluri mai mari de poluare a aerului decat pragul recomandat de OMS de 100 μg/m3.
In plus, cercetatorii au constatat, de asemenea, ca nivelurile de ozon aflate sub pragul agreat de OMS erau, totusi, asociate cu un numar semnificativ de decese.
Acest lucru sugereaza faptul ca multe tari ar trebui sa fie mult mai stricte cu limitele nivelului de poluare a aerului iar OMS ar trebui, de asemenea, sa reduca pragul recomandat, in interesul sanatatii publice.
Echipa de cercetatori a remarcat cateva limitari ale studiului: acesta este observational, ceea ce inseamna ca nu poate demonstra de ce nivelulul crescut de ozon este asociat cu un numar mare de decese pe termen scurt.
In plus, in timp ce tipul locatiilor studiate a fost mult mai mare si mai consistent decat in studiile anterioare, totusi, au existat unele lacune. De exemplu, sondajul nu a inclus orase din Africa, Orientul Mijlociu sau America de Sud, care constituie o parte semnificativa a populatiei lumii.
Cu toate acestea, cercetarea aduce un numar tot mai mare de dovezi care demonstreaza ca poluarea aerului are efecte negative insemnate asupra sanatatii. Este posibil ca acestea sa creasca pe masura ce incalzirea globala cauzeaza o si mai mare crestere a nivelului de ozon din aer.
Etichete: poluarea cu zon, gradul de poluare, efectele mediului