Studiu: Exercitiile tip cardio pot scadea riscul de deces prematur

Cresterea treptata a intensitatii exercitiilor fizice tip cardio – ce stimuleaza sistemul cardiovascular – poate contribui la prelungirea duratei vietii.

Este concluzia unui studiu efectuat recent in Statele Unite si publicat in ”Mayo Clinic Proceedings”, informeaza Reuters si Agerpres.

Pacientii care au inceput un program de antrenament avand niveluri scazute ale pregatirii fizice insa au crescut treptat intesitatea pana la stadii moderate si avansate si-au redus riscul de deces in timpul studiului cu circa 40%.
Capacitatea de efort fizic se masoara printr-un test de rezistenta, efectuat in mod normal pe banda de alergare sau pe bicicleta stationara.

Ea ”depinde de sanatatea inimii, a plamanilor, a sangelui si a muschilor”, dupa cum a precizat conducatorul studiului, Clinton Brawner, cercetator la Edith and Benson Ford Heart and Vascular Institute din cadrul Spitalului Henry Ford din Detroit, potrivit surselor mentionate.

In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta au analizat date prelevate de la peste 10.000 de pacienti din Detroit si Michigan care au efectuat cate doua teste de rezistenta aproximativ o data pe an, in perioada 1991 — 2009.

Dupa o medie de circa 8,6 ani, 9,5% dintre barbatii si 7,4% dintre femeile care au participat la studiu au decedat.

Insa, femeile care au ajuns de la un nivel scazut de activitate fizica la unul intermediar sau ridicat au inregistrat un risc cu 37% mai mic de deces in comparatie cu cele care nu si-au imbunatatit capacitatea de rezistenta la efort.

In cazul barbatilor, riscul de deces a scazut cu 44% in comparatie cu subiectii care nu faceau exercitii fizice

Autorul studiului a mai precizat ca un nivel scazut al capacitatii de efort reprezinta un risc important de moarte prematura, iar cresterea acestuia este esentiala pentru sanatate. De asemenea, el a recomandat efectuarea cu regularitate a exercitiilor fizice sau adoptarea unui program de mers pe jos sau de alergare.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.