Peste 1.000 de femei din mediul rural vor beneficia in luna octombrie de examinari gratuite pentru depistarea cancerul la san.
Campania „Nu am facut destul”, aflata deja la a treia editie, este derulata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Dintre cele 1.025 femei examinate in 2015, pentru 8,5% dintre ele au fost recomandate investigatii suplimentare.
Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer cu care se confrunta femeile si chiar daca s-au inregistrat scaderi semnificative in Europa ale deceselor cauzate de aceasta boala, procentul mortalitatii in tara noastra (36%) este inca mai mare decat media europeana (29%).
Cu toate acestea, cancerul de san este o boala tratabila si vindecabila cu conditia ca medicul sa depisteze maladia din timp, iar pacienta sa urmeze tratamentul indicat.
Asadar, palparea lunara corecta a sanilor si vizita periodica la medicul specialist pot face diferenta dintre o boala fatala si una tratabila.
In perioada octombrie-decembrie 2015 a avut loc cea de-a cincea editie a campaniei nationale de informare cu privire la cancerul de san, organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Liga Romana de Cancer. Pentru al doilea an consecutiv, s-a desfasurat si o caravana in cadrul careia 1.025 femei din sapte judete au putut beneficia de examinari medicale gratuite ale sanilor.
„Rezultatele actiunii desfasurate anul trecut au fost ingrijoratoare. Din totalul de 1.025 femei examinate, 8,5% au fost identificate cu probleme ale sanilor, 83,7% nu isi facusera niciodata un control specializat si doar 37% dintre ele isi autopalpau sanii lunar. De asemenea, 4,78% dintre femeile care au beneficiat de consultul medical al sanilor aveau un istoric de cancer de san in familie. Depistarea problemelor la timp poate duce la preventia aparitiei cancerului de san de aceea, implementarea unor programe de screening pentru cancerul la san este esentiala. Chiar daca problema este cat se poate de personala, institutiile specializate pot si trebuie sa sustina preventia instalarii bolii”, accentueaza Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer potrivit unui comunicat de presa.
Editia din acest an a caravanei la sate completeaza eforturile depuse pana acum in celelalte doua editii ale campaniei.Prin aceste initiative, FABC, cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studentilor de la Medicina Bucuresti (SSMB), isi propune sa convinga femeile sa mearga la medic constant, astfel incat sa poata preveni instalarea bolii si, atunci unde e cazul, sa inceapa tratamentul la timp, inainte sa fie prea tarziu.
Primele examinari gratuite pentru depistarea cancerului de san vor avea loc in perioada 15-16 octombrie, in judetul Gorj, in localitatile Glogova, Samarinesti, Sivilesti si Catunele.
Saptamana viitoare, in perioada 22-23 octombrie, caravana va ajunge in judetele Valcea (in comuna Susani) si in Brasov, in comuna Prejmer si in comuna Tarlungeni.
In judetele Mehedinti si Olt caravana ajunge in ultimul sfarsit de saptamana din luna octombrie.
Si femeile din comunele Gogosu, Godeanu (jud. Mehedinti) si Optasi (jud. Olt) vor beneficia de examinari gratuite. De asemenea, echipele formate din membrii FABC si voluntarii din Societatea Studentilor din Medicina Bucuresti (SSMB) vor efectua consultatiile gratuite la san pentru femei, precum si masuratori de glicemie, tensiune, electrocardiograme, consultatii oftalmologice si pulsoximetrie, pe care le pot face si barbatii.