Neuropatia diabetica si piciorul diabetic sunt unele dintre cele mai frecvente si severe complicatii invalidante ale diabetului zaharat. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai mult de jumatate (50%) din persoanele diagnosticate cu diabet zaharat dezvolta la un moment dat neuropatie diabetica.
Desi este o afectiune cu o evolutie rapida, conducand la ulceratii si amputatii ale membrelor inferioare, neuropatia diabetica si piciorul diabetic pot fi prevenite prin respectarea unor principii simple, iar diagnosticarea precoce a acestora este esentiala.
Pentru o cat mai buna informare cu privire la severitatea si consecintele neuropatiei diabetice si ale piciorului diabetic, Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, in colaborare cu Primaria Sectorului 2, organizeaza conferinta informativa „Ce stim despre neuropatia diabetica”.
Evenimentul va avea loc joi, 30 octombrie 2014, ora 13.30, in incinta Complexului pentru Activitati Recreative si Educatie „Sf. Pantelimon” din Bucuresti (Bdul. Pantelimon, nr. 301, Sector 2), iar participarea este gratuita, in limita locurilor disponibile.
La eveniment pot participa atat persoane cu diabet zaharat, cat si cadre medicale implicate in managementul neuropatiei diabetice si piciorului diabetic. Participantii vor primi informatii utile cu privire la aceste patologii invalidante si costisitoare de la medici implicati in prevenirea, diagnosticarea precoce si tratamentul neuropatiei diabetice si piciorului diabetic.
Concret, dr. Anca Colda, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, si sef lucr. dr. Eduard Catrina, medic primar Chirurgie, vor vorbi despre importanta implicarii active a persoanelor cu diabet zaharat in obtinerea controlului valorilor glicemice si prevenirea complicatiilor asociate.
In funtie de gradul de deteriorare a nervilor periferici, simptomele neuropatiei diabetice pot varia de la durere puternica resimtita la nivelul membrelor inferioare, senzatie de amorteala a extremitatilor, pana la probleme ale sistemului digestiv, dificultati la urinare si probleme cardiace.
Chiar daca la anumite persoane aceste simptome pot fi de intensitate medie, ele nu trebuie sub nicio forma ignorate.
Conferintele de informare si educare a persoanelor cu diabet zaharat „Ce stim despre neuropatia diabetica?” sunt organizate la nivel national de catre Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab si urmaresc cresterea nivelului de informare si educare a pacientilor cu diabet zaharat in ceea ce priveste preventia, diagnosticul precoce si controlul complicatiilor acestei afectiuni.