Epidemie de pojar in UK, din cauza refuzului vaccinarii

poza imunizare prin vaccinareMarea Britanie se confrunta cu o epidemie de pojar, dupa ce in urma cu 10 ani mai mult de un milion de copii britanici nu au fost vaccinati, din cauza refuzului parintilor. Parintii acestor copii au refuzat sa administreze vaccinul impotriva pojarului de teama ca micutii lor sa nu fie afectati de autism, un mit al vaccinarii foarte des intalnit.

In prezent oficialii din Marea Britanie se confrunta cu o adevarata epidemie de pojar, o boala infectioasa extreme de contagioasa, dupa ce de la inceputul anului au fost identificate peste 1.200 de cazuri de imbolnaviri. Luand in considerare si cele 2000 de cazuri de pacienti afectati de pojar in 2012, Marea Britanie se afla in prezent pe locul doi in topul tarilor europene afectate de epidemii de pojar, pe primul loc aflandu-se Romania, conform Associated Press.

Ca urmare a acestei situatii, in aprilie s-au facut in fiecare weekend vaccinari de urgenta pentru locuitorii din Tara Galilor – epicentrul epidemiei de pojar -, iar in alte regiuni ale tarii au fost desfasurate, de asemenea, activitati de vaccinare a copiilor impotriva pojarului, obiectivul autoritatilor fiind acela de a vaccine un milion de copii si adolescenti cu varsta intre 10 si 16 ani.

Mitul autismului cauzat de vaccinare

“Aceasta este mostenirea “panicii Wakefield”, a precizat dr. David Elliman, purtator de cuvant al Royal College of Paediatrics and Child Health (n.r. Colegiul regal de pediatrie si medicina infantila), facand referire la un articol publicat in 1998 de Andrew Wakefield si de colaboratori ai sai.

In acest articol era atrasa atentia asupra faptului ca exista o legatura intre aparitia autismului la copii si administrarea vaccinului combinat impotriva pojarului, a oreionului si a rubeolei, cunoscut cu denumirea de MMR (n.r. “measles, mumps and rubella”). In anii urmatori mai multe studii stiintifice de amploare au respins aceasta teorie prin faptul ca nu au gasit legaturi stiintifice de cauzalitate viabile intre administrarea vaccinului impotriva pojarului si aparitia autismului la copii. Ca urmare a acestei actiuni, articolul a fost retras din revista medicala in care a fost publicat.  

Totusi, intre timp ratele de administrare a vaccinului MMR au scazut, deoarece tot mai multi parinti au fost cuprinsi de teama ca prin administrarea vaccinului isi expun copii la riscul de a fi afectati de autism. Astfel, rata de vaccinare a coborat de la 90% la 54%. Chiar si dupa 15 ani de la respectivul studiu mitul conform caruita vaccinurile determina autism inca ii opreste pe parinti sa isi vaccineze copiii, motiv pentru care “inca exista un grup de copii care nu au fost imunizati si reprezinta o rezerva importanta de infectii”, a subliniat dr. Elliman.

Astfel, majoritatea cazurilor de bolnavi cu pojar sunt reprezentate de persoane care nu au fost vaccinate niciodata. Dintre bolnavii cu pojar – majoritatea copii si adolescenti – 20 dintre cazurile extrem de grave au necesitat internare in spital, iar 15 s-au confruntat cu complicatii ale pojarului, reprezentate de pneumonie si meningita. Mai mult decat atat, un adult bolnav de pojar a murit, dar nu s-a stabilit daca din cauza infectiei.

Vaccinarea impotriva pojarului – singura cale de preventie a epidemiilor

Pojarul este o boala extrem de contagioasa, motiv pentru care la nivel mondial pojarul este una dintre principalele cauze de deces in randul copiilor care nu au implinit 5 ani. De asemenea, pojarul ucide in fiecare an mai mult de 150.000 de persoane, in special din tari in curs de dezvoltare.

Primele vaccinuri împotriva pojarului au fost introduse în anii 60 şi au determinat o reducere drastică a răspândirii bolii. Din 2001, rata deceselor determinate de pojar a scăzut cu circa 70% pe plan mondial. Cambodgia, de exemplu, a marcat de curând un an fără niciun caz. Pentru a fi prevenite epidemiile de pojar este necesar ca peste 95% dintre copii sa fie imunizati.

Ellen Christensen, pacienta a unei clinici din Londra, care a nascut recent, a recunoscut ca de-a lungul timpului a avut o serie de “indoieli irationale” despre vaccinul MMR, dar ca “Dar dupa ce am citit mai mult despre el, acum stiu ca imunizarea este buna nu doar pentru propriul meu copil, este buna pentru toată lumea”.

 

Sursa stire: Agerpres

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.