Eficacitatea tratamentului cu interferon free este de 99%, a precizat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. In prima faza au fost tratati 5.700 de pacienti.
„Au fost 7.000 de cereri pentru prima faza a derularii acestui program. Au fost 5.700 de pacienti care au beneficiat de tratament, dintre care doar 21 de pacienti nu au inregistrat rezultate, ceea ce inseamna un rezultat de 99%, un tratament foarte eficient. Avem si cazuri in care s-a renuntat la tratament — circa 75. 14 pacienti decedati sunt in atentia comisiilor de specialitate. Pentru fiecare caz in parte vom verifica daca aceste tratamente au fost intrerupte voit sau au fost motive. Pentru acest an am avut in vedere o cheltuiala de 1,2 miliarde de lei pentru contractele cost-volum, cost-volum rezultat, bani care sunt distincti fata de bugetul de medicamente”, a afirmat Radu Tibichi, potrivit Agerpres.
El a mai precizat ca se va extinde tratamentul fara interferon si la pacientii cu fibroza de gradul 2 si 3, dar ca acest lucru se va face etapizat.
„Din evidentele comisiilor de specialitate de la minister exista insa aproximativ 25.000 de pacienti care ar mai trebui sa beneficieze de acest tratament. Evident ca nu ii vom putea rezolva pe toti, efortul bugetar este undeva in jur de 5,3 miliarde de lei, care inseamna 80% din bugetul de medicamente. Vom proceda la o etapizare a acestui tratament in anul 2017 si anul 2018”, a mai explicat presedintele CNAS, conform sursei mentionate.