Avand in vedere ca vaccinarea copiilor prin Planul National de Imunizare nu este obligatorie, este nevoie, conform drepturilor pacientilor, de Acordul informat al pacientului, in acest caz al parintilor. Acordul informat al pacientului consemneaza comunicarea intre medic si pacient in conformitate cu nevoile pacientului. Legea care impune “Acordului informat al pacientului” este Legea nr.95/2006, Legea nr. 46/2003 a drepturilor pacientului si Ordinul nr.482/2007 al Ministerului Sanatatii Publice.
Pacientul trebuie sa se informeze de la o persoana competenta
Inainte de a refuza sau accepta vaccinarea copiilor, parintii au obligatia de a se informa asupra acestei interventii. In mod firesc, persoanele competente de la care se poate informa cel mai usor sunt: medicul de familie, medicul infectionist sau personalul medical care administreaza vaccinul.
In acelasi timp, pentru a o informare corecta a pacientului, medicii trebuie sa prezinte parintilor informatiile stiintifice intr-un limbaj adecvat, raspunzand eventualelor intrebari sau ingrijorari ale parintilor.
Medicii trebuie sa furnizeze in principiu informatii despre: boala infectioasa prevenbila prin vaccinare, avantajele vaccinarii, compozitia si numarul de doze ale vaccinului, posibilele reactii adverse, conduita de urmat in cazul acestor reactii si data urmatorului consult.
Prin consimtamantului informat parintii isi dau acordul asupra vaccinarii sau isi asuma refuzul acesteia
Prin semnarea Consimtamantului informat, parintii confirma ca au asistat la desigilarea vaccinurilor/seringilor si a acelor de unica folosinta si ca au primit prospectele vaccinurilor administrate.
Prin semnarea acestui document, parintii atesta ca au inteles toate informatiile furnizate de medic si ca, in consecinta, isi exprima acordul informat pentru efectuarea vaccinarii.
In cazul in care parintii nu sunt de accord cu vaccinarea, sunt solicitati sa specific acest lucru tot sub semnatura, confirmand faptul ca au fost informati asupra consecintelor refuzului.
Medicul este cea mai credibila sursa de informare
Parintii trebuie sa aiba in vedere ca informarea despre vaccinuri, despre beneficiile sau efectele adverse ale acestora trebuie sa se realizeze de la o persoana competenta, medic de familie sau medic infectionist, si nu numai din surse neoficiale.
Medicii incurajeaza informarea din orice sursa, insa insista asupra importantei unei discutii cu un specialist in domeniul sanatatii cu competenta adecvata.