Numeroase boli ce ne ameninta viata pot fi tinute departe cu un simplu vaccin, unul dintre cele mai ieftine si de succes tratamente pentru sanatate. Acesta este mesajul vicepresedintelui Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Sandra Alexiu, unul dintre coordonatorii “Saptamanii Internationale a Vaccinarii”, ce va avea loc in perioada 24-30 aprilie.
Cum a aparut ideea organizarii unei astfel de campanii?
“Saptamana Internationala a Vaccinarii” este, de fapt, o initiativa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care marcheaza, la fiecare sfarsit de aprilie, aceasta campanie de constientizare a importantei vaccinarii. SNMF a preluat acest demers, convinsi fiind ca mesajul “Prevenim, Protejam, Vaccinam!”, trebuie sa ajunga la cat mai multi romani, carora noi, medicii, sa le explicam, cu argumente solide si exemple, de ce vaccinurile sunt adevarate scuturi de aparare.
Cui se adreseaza vaccinurile?
Vaccinurile protejeaza oamenii de orice varsta, de la copii la varstnici, impotriva unor boli ce le ameninta vietile, crescand speranta de viata mai mult decat orice alta interventie. In plus, vaccinul este unul dintre cele mai ieftine si de succes tratamente pentru sanatate, aspect deloc de neglijat, in aceste conditii economice dure, carora trebuie sa le facem fata.
Ce boli pot fi prevenite cu ajutorul vaccinului?
Paleta este foarte larga, de la rujeola, rubeola, difterie, tetanos, tuse convulsiva, febra galbena, poliomielita, hepatita B, varicela la pneumonie, diaree cu rotavirus, gripa, meningita, cancer de col uterin sau cancer hepatic. Majoritatea acestor boli poate fi chiar fatala, mai ales pentru unele grupe de risc.
Pentru cei neincrezatori, statisticile ar trebui sa functioneze ca un dus rece: peste 1,4 milioane de copii mici mor anual din cauza unor boli prevenibile prin vaccinare, iar totalul deceselor, la nivel mondial, provocate de lipsa vaccinarii, se ridica la 2-3 milioane.
Din pacate, lumea a uitat astazi unele boli ingrozitoare pentru ca nu se mai intalnesc cazuri, dar acest lucru se datoreaza tocmai campaniilor eficiente de vaccinare, organizate pe tot globul. Astazi, o boală grava ca variola nu mai exista pentru ca vaccinarea antivariolica a fost facuta sistematic si eficient.
Trebuie insa sa fim mereu in alerta, deoarece reaparitia unor cazuri in unele focare, coroborata cu scaderea acoperirii vaccinale din diferite motive, poate avea consecinte grave asupra sanatatii populatiei unei tari.
Cui revine în Romania responsabilitatea vaccinarii?
Medicului de familie ii revin mai multe sarcini legate de prevenirea bolilor prin vaccinare: consilierea privind vaccinarea, procedura de vaccinare, raportarea ulterioara catre Ministerul Sanatatii, pentru a asigura o imagine corecta si completa a acestui fenomen.
Tocmai de aceea, noi, medicii de familie, vrem sa combatem lipsa de informare si sa le spunem oamenilor ca au la indemana o metoda sigura, cu care pot preveni boala si care le permite sa se bucure de fiecare zi, fara emotii, chinuri si complicatii.
Responsabilitatea apartine insa, in mare masura, si parintilor, deoarece ei decid viitorul copiilor lor si trebuie sa-si cantareasca in mod responsabil deciziile.
Credeti ca e suficienta o campanie de informare de o saptamana pentru a schimba mentalitati?
Eforturile noastre de a-i face pe oameni sa inteleaga importanta vaccinarii nu se reduc la campania din perioada 24-30 aprilie, cand, intr-adevar, actiunile noastre au in centru acest obiectiv, sincronizandu-ne cu cele ale OMS.
Pe parcursul intregii noastre activitati medicale, incercam sa-i facem pe oameni sa inteleaga ca, uneori, intre “vaccin” si “viata” pot pune semnul “egal”. Poate ca nu vrem sa schimbam mentalitati, ci sa deschidem ochi, prin informatii de valoare, sustinute de profesionisti – experti in vaccinare.
Vrem sa fim partenerii parintilor in luarea deciziei constiente asupra viitorului copiilor lor, dar si ai adultilor, care au nevoie de interventii prin vaccinare, in anumite situatii.
Vrem sa ne asiguram pacientii ca suntem mereu alaturi de ei cand au temeri, le putem raspunde la intrebari, cand sunt nesiguri de decizie, si ii putem ajuta sa ia hotararea potrivita.