In Romania, 1 din 10 copii (9,6%) este la risc pentru a dezvolta tulburari de respiratie in timpul somnului, forma cea mai severa fiind apneea de somn. Studii efectuate la nivel mondial arata ca o deprivare subtila de somn, cum ar fi amanarea cu cateva minute a orei de culcare in fiecare seara, duce, in timp – o saptamana, o luna, la o deprivare importanta a numarului de ore pe care un copil ar trebui sa le doarma, a atras atentia dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, competente in somnologie, in cadrul sesiunii ”Abordari multidisciplinare in Pediatrie”, seminar desfasurat la cea de-a IV-a editie a Congresului Clubului Regal al Medicilor.
Specialistul a mai spus si ca, in ceea ce priveste scaderea numarului de ore de somn, impactul se vede in timp: copilul este mai nervos decat de obicei, nu este neaparat somnolent, este iritabil, poate sa dezvolte chiar anxietate sau depresie. „Exista o legatura si cu nutritia. Un copil care nu doarme si este nervos poate fie sa manance prea mult, fie sa nu mai aiba apetitul corespunzator. Acest lucru are impact pe cresterea in greutate, in inaltime, cu starea generala de sanatate si cu imunitatea. Asa se explica de ce avem si copii care fac atat de des infectii respiratorii, desi suntem tentati sa credem ca sezonul, intrarea in colectivitate sunt principalii vinovati, insa nu ne gandim la cate ore doarme copilul pe noapte”, a punctat medicul.
Conform specialistului, fiecare parinte trebuie sa constientizeze importanta somnului. Astazi, exista o multime de probleme legate de somn, afectiuni, tulburari in general non-organice, adica acele probleme care nu necesita neaparat tratament medicamentos sau interventii cu anumite aparate.
Nici adultul nu este complet scutit de problemele pe care le aduce in organism lipsa somnului. Mai exact, conform medicului sunt si probleme organice care se intalnesc mai ales la varsta de adult, de exemplu apneea de somn, tulburarile de respiratie, adultul care sforaie noaptea si care nu respira bine. Nu in ultimul rand, medicul sustine ca impactul pe termen lung a privarii de somn poate duce si la afectiuni cardiovasculare, la hipertensiune.
Copiii din ziua de astazi dorm mai putin astazi, la fel si adultii. In plus, studiile efectuate au aratat ca in ultimii 50 de ani oamenii dorm cu o ora mai putin ceea ce este foarte mult.