Dr. Marius Filip, expert onorific al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) a precizat ca la momentul de fata doar 4% din populatie are capacitate tehnica pentru a-si putea accesa propriul dosar de sanatate. Cu toate acestea, dosarul va fi implementat si va ramane in atributia medicilor ca pacientii sa-si poata accesa dosarul.
Ce informatii medicale va cuprinde dosarul electronic de sanatate
Informatiile la care vor avea acces pacientii dar si medicii curanti prin dosarul electronic sunt cele care in mod normal sunt consemnate in fisele de observatie si in registrele de consultatii.
Pacientul trebuie sa isi dea acordul ca medicul sa-I vizualizeze datele din dosar
Conform precizarilor lui dr. Marius Filip, doar in situatiile de urgenta accesul dosarului se poate face fara acordul pacientului.
“In zona de urgenta sunt informatii care au fost considerate a fi vitale gen alergii, grupe de sange, boli cronice, proteze, dispozitive si inca doua care au fost cerute de medicii de familie: internarile si ultimele prescriptii”, a precizat dr. Marius Filip.
Expertul CNAS a explicat ca un pacient poate sa vada cine i-a accesat dosarul, ora, ziua si IP-ul calculatorului de pe care a fost accesat.
Care este procedura de accesare a datelor din dosarul electronic
Marius Filip a precizat ca initializarea dosarului se face la prima consultatie, fie ca este la medicul de familie, fie la spital.
Exista doua posibilitati de accesare a doarului: cardul de sanatate introdus in cititor sau matricea de securitate.
Matricea de Securitate este elementul alternativ la card. Sunt combinatii de cifre de pe orizontala si diagonala. Este preluata de la sistemul bancar. Matricea de Securitate este proprietatea pacientului. Matricea va fi inmanata pacientului de catre medic. (…) Matricea se va da catre pacient, va fi printata pe hartie. Va putea fi data de orice medic, inclusiv de spital, ambulator sau de familie”, a precizat Marius Filip.
Sursa: www.agerpres.ro
Discutiile on line medic-pacient sunt un surogat act medical.