Dr. Andi Dragus: “Fatetele dentare incorect puse duc la migrene”

Toate femeile isi doresc sa fie frumoase, iar un zambet sanatos inseamna frumusete si incredere in tine. Specialistii avertizeaza insa ca fatetele dentare, daca sunt puse incorect pot crea migrene si dureri cervicale.

Din ce in ce mai mult intalnim o tendinta manipulatoare de lungire a dintilor din zona frontala superioara pentru a creste in volum buzele si a satisface dorinta pacientilor de a se asemana cu vedetele de la Hollywood. Dr. Andi Dragus aduce in Romania un nou concept de fatete dentare condilografiate, militand pentru beneficiile diagnosticarii preventive si conservarea functionalitatii dintilor.

Servicii stomatologice

 

„Majoritatea oamenilor apeleaza la serviciile stomatologice pentru ca sunt nemultumiti de modul in care arata dantura lor. Misiunea mea este sa le explic pacientilor ca trebuie sa caute problema in profunzime, dincolo de ce se observa la o prima vedere, dincolo de partea estetica. De exemplu, putini sunt cei ce stiu cat de mult influenteaza pozitia corecta a unui dinte pe arcada si cum aceasta poate influenta postura corpului, iar o postura gresita a danturii poate fi sursa altor patologii cu care se confrunta: migrene, dureri cervicale, dureri la nivelul muschilor fetei si capului”, a sustinut medicul Andi Dragus.

Estetica dentara este o arta in sine, iar studiile in design ale doctorului Andi Dragus ii permit sa se pronunte pe aceasta latura a stomatologiei.

Acesta sustine ca notiunile teoretice despre lumina si culoare, mai concret, aspecte ce tin de opalescenta, fluorescenta, transparenta si echilibrul culorii sunt vitale pentru un tratament stomatologic profesionist. Insa, tratamentul nu se opreste aici.

Estetica dentara

„Estetica dentara este foarte importanta in secolul 21, dar nu poate sa inlocuiasca functionalitatea ATM (articulatiilor temporo mandibulare). A nu se intelege ca nu realizam lucrari de un inalt nivel estetic sau avem ceva impotriva esteticii dentare. Dorim ca pacientii sa inteleaga ca oasele maxilar si mandibular sunt cele care le influenteaza estetica in primul rand si apoi sunt dintii si diversele lucrari protetice pe care le realizam (fatete prep sau no- prep, coroane dentare). Putem lungi grupul frontal superior dar numai dupa o analiza functionala a miscarilor de dinamica ale mandibulei. Aceasta analiza de diagnosticare se numeste condilografie si este o metoda exacta si neinvaziva, care implica un grad ridicat de rigurozitate, atat din partea medicului stomatolog, cat si din partea tehnicianului dentar, condilografia fiind cea care ofera reperele corecte si ajuta tehnicianul sa se apropie cat mai mult de forma dintelui initial. Numai lucrand interdisciplinar putem sa oferim pacientului un plan de tratament complex si nu unul care este la moda sau pe Facebook”, a mai spus medicul.

Astfel, explica acesta, pe baza acestui examen, sunt luati in considerare toti factorii ce pot influenta rezultatul final: proportiile buzelor, profilul gingiei, linia zambetului, tot ce tine de estetica faciala si, de asemenea, de personalitatea pacientului. La toate acestea, se adauga exactitatea cu care se masoara dinamica, din punct de vedere al functionalitatii articulatiei temporo-mandibulare, miscarile mandibulei si traseele pe care dintii le realizeaza pe arcadele antagoniste, astfel incat organismul sa nu fie dezechilibrat, nici macar la nivel micronic. Practic, este vital ca lucrarile protetice sa nu fie doar de estetica dentara si functionale, ci sa fie realizate intr-un echilibru articular. Specialistul sustine ca apeland la codilografie se va elimina riscul de dezechilibrare a sistemului cranio-mandibular.

Important de mentionat este faptul ca fiecare caz este unic si de aceea dorintele pacientilor de a arata ca intr-o poza sau ca o vedeta internationala de cele mai multe ori nu pot fi satisfacute. Pacientii trebuie sa inteleaga limitarile fiecarui caz, datorate miscarilor de dinamica ale mandibulei, care sunt un reflex dobandit in zeci de ani de viata. Cu alte cuvinte, nu orice caz (pacient) se califica pentru un tratament cu fatete dentare.

Etichete: fatete dentare, afectiuni dentare, probleme dentare, servicii medicale dentare, servicii stomatologie

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.